Rossignol la 115 ani

Într-o zi de februarie 1907, un tâmplar francez de 25 de ani participa la o întâlnire a Clubului Alpin Francez, în care era prezentat nou sport: schiul. Întors în atelierul său din Voiron, la poalele Alpilor, ia decizia: va produce schiuri. Abel Rossignol – acesta este numele tâmplarului – începea astfel o poveste care se va întinde peste un secol, până în prezent, într-o evoluție care urmează și influențează istoria schiului alpin, devenind cea mai longevivă marcă de schiuri din lume.

Până în a doua jumătate a secolului trecut, schiul ca sport și fabricarea schiurilor erau un domeniu de nișă, iar inovațiile erau rare și despărțite de decenii; de la schiurile din lemn masiv cu camber sub talpă și legături Telemark – apărute la mijlocul anilor 1850 în regiunea norvegiană cu capitala la Skien – la schiurile cu structură ”sandwich”, compuse din mai multe straturi de lemn și la legăturile Kandahar din anii 1930 – primele legături care fixau călcâiul pe schiuri și au permis dezvoltarea tehnicii de coborâre. Din anii 1950, evoluția și popularitatea schiului ca sport au accelerat semnificativ: apar primele schiuri cu structură metalică și cant integrat; apar primele schiuri cu talpă din ”plastic” – mai întâi celuloid, apoi polietilenă; schiurile se construiesc în matriță și încorporează materiale tot mai sofisticate, cum ar fi fibra de sticlă.

În această perioadă de maximă efervescență, Rossignol reușește să devină principalul producător mondial de schiuri, fiind de asemenea o prezență constantă pe podiumurile celor mai importante competiții; în picioarele unor atleți precum Jean-Claude Killy, Leo Lacroix, Nancy Greene și Barbara Ann Cochran, Alberto Tomba, Erika Hess și Vreni Schneider marca franceză devine cunoscută pe toate continentele, iar modele precum Strato, Roc 550 și 4S devin omniprezente.

În anii 1990 și 2000, Rossignol trece printr-o transformare – iernile mai scurte, concurența snowboardurilor și transformarea schiului prin apariția schiurilor ”carve” și câteva vânzări succesive ale mărcii o scot pentru o vreme de pe radarul competițional. Începând cu anii 2010, marca se întoarce însă în Franța și își recapătă flerul, revenind cu modele precum Soul 7 – un schi de freeride extrem de popular și versatil, cu tehnologie AirTip – vârful și coada schiului sunt realizate dintr-un material de tip fagure extrem de ușor.

În circuitul competițional alpin, Rossignol este propulsat pe podiumuri mondiale și olimpice de emblematicul model Hero – un schi făcut celebru de nume mari precum Petra Vlhova, Henrik Kristoffersen, Federica Brignone, Michele Gisin, Tessa Worley, Linus Strasser, Katharina Liensberger, Jean-Baptiste Grange, Michel Matt și Martin Fourcade.

Hero este în prezent exponentul gamei de competiție de la Rossignol. Actualizat în acest sezon pe baza succeselor din circuitul FIS și de la Jocurile Olimpice din Beijing, vine în trei variante: Athlete – destinat sportivilor de performanță din circuitul competițional FIS; Master – o variantă ”cu servodirecție” a schiurilor FIS, în variante de slalom (ST) și slalom uriaș (LT) pentru schiorii experți care caută un schi puternic și performant pentru pârtie sau competiții în afara FIS; și Elite – un schi rapid cu tehnologii de Cupă Mondială, însă mai ușor de controlat decât cele de competiție, în variante cu rază lungă (LT), scurtă (ST) și multiplă (MT).

React este un schiul ”de pârtie” de la Rossignol, disponibil în cinci variante destinate tuturor nivelelor – de la începător la expert. Toate folosesc un centru din lemn de plop și încorporează tehnologia Line Control folosită de schiurile FIS, suplimentată de tehnologia de inițiere mai ușoară a virajelor Flex Tip. În funcție de versiune, sunt ranforsate cu straturi de titanal, matrice din aliaj cu carbon, fibră de carbon sau fibră de sticlă, iar structura este de tip ”full sidewall”, ”cap sidewall” sau ”cap”. Varianta feminină a schiului de pârtie se numește Nova și încorporează o variantă a tehnologiei LCT (LCT Soft), precum și trei rigidități diferite, adaptate la greutate și la nivelul de schi – Boost, Active sau Assist.

Pe sectorul All Mountain, Rossignol oferă modelul Experience, disponibil în 6 variante ”unisex” și 6 variante feminine. Tehnologia Drive Tip Solution implementată aici vizează reducerea vibrațiilor induse de terenul accidentat și de zăpada dură, prin intermediul unor fibre direcționale introduse în vârful schiului, care preiau și direcționează vibrațiile către un material viscoleastic amplasat în partea din față a schiului. Lățimile sub talpă variază între 78 și 86 mm, iar materialele includ un centru din lemn din plop sau paulownia ranforsat cu titanal, carbon, fibre de bazalt sau de sticlă. Variantele pentru femei au de asemenea rigidități diferite – Boost, Active sau Assist.

În segmentul de Freeride, Rossignol a lansat în acest sezon modelul Sender, respectiv Freebird în variantele feminine, în 8 versiuni cu lățimi sub talpă cuprinse între 90 și 106mm. Aceste schiuri reflectă evoluția ultimului deceniu în freeride și încorporează experiența dobândită de Rossignol cu faimosul model Soul 7. Sunt schiuri complexe, axate pe putere progresivă, precizie tehnică și versatilitate. Conțin tehnologia de control al traiectoriei LCT ABS, preluată și adaptată de la schiurile de Cupă Mondială, un centru din lemn de plop extins spre vârful schiului, pentru îmbunătățirea stabilității schiului în condiții variabile, elastomer Damptech în vârf pentru reducerea vibrațiilor și o versiune îmbunătățită a tehnologiei AirTip. Gama pentru freeride este completată de modelele Blackops în 7 variante, cu lățimi cuprinse între 92 și 188mm sub talpă.

Segmentul de schi de tură este acoperit de modelul Escaper, în 8 variante din care 4 feminine. Echilibrul dintre greutatea redusă – cuprinsă între 1,1 și 1,4 kg pe schi – și controlul pe coborâri este realizat prin utilizarea unui miez din lemn ușor paulownia completat cu tehnologii precum AirTip și fibre de bazalt sau de carbon.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine