Cod roșu de vânt în Carpații Meridionali

Meteorologii au emis pentru marți o avertizare Cod roșu de vânt, valabilă în Carpații Meridionali. De asemenea, în zona Carpaților de Curbură și a Munților Apuseni va fi Cod portocaliu.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, codul roșu va fi în vigoare marți, în intervalul orar 2.00-14.00, în Carpații Meridionali. La altitudini de peste 1800 m va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.

Specialiștii au emis și o avertizare cod portocaliu de vânt și viscol valabilă în Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni. Avertizarea va intra în vigoare luni, la ora 23.00, și va fi valabilă până marți, la ora 23.00. La altitudini mai mari de 1.500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120-140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută, au explicat meteorologii.

De asemenea, va fi Cod galben de vânt de luni de la ora 23.00 până marți la ora 23.00 în cea mai mare parte a țării. Vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h.

O altă avertizare Cod galben vizează Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și estul Munteniei, unde vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55-65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității.

Meteorologii anunță că până miercuri precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp.

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare.

Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol.

Scris de: Călin Pop

Foto: ANM

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine