Islanda: Raufarhólshellir, peștera formată de lavă

sursa: www.thelavatunnel,is

O experiență unică poate fi trăită în Islanda, la doar 30 de minute de Reykjavík. Acolo se află magnificul Raufarhólshellir, unul dintre cele mai lungi și mai cunoscute culoare subterane de lavă. Tunelul s-a format în timpul erupției vulcanice care a avut loc la est de munții Bláfjöll acum aproximativ 5.200 de ani.

sursa: www.thelavatunnel,is

Peștera are o lungime de 1.360 de metri, iar pe culoarul înalt de aproximativ 10 metri se găsesc numeroase orificii în care se acumulează zăpadă. Chiar la intarea în tunel, tavanul s-a surpat și a lăsat loc pentru formarea a trei coloane de lumină, iar la capătul opus se găsesc trei ramificații ale culoarului unde pot fi admirate formațiuni impresionanre create de erupția vulcanică. De asemenea, în fiecare iarnă, se formează sculpturi spectaculoase de gheață care fac exploararea cu atât mai interesantă.

Pentru a vizita peștera se poate alege un tur ghidat standard, pe culoarul mai accesibil. Este un traseu care poate fi parcurs în aproximativ o oră. Pentru cei mai experimentați și dornici de aventură, se pot face explorări până în fundul peșterii. Un astfel de circuit durează între trei și cinci ore, iar pentru el este absolut necesar echipamentul adecvat care trebuie să includă căști, frontală, mănuși și cizme de drumeție.

Scris de: Bianca Șomlea