Samothraki – o altfel de insulă

Orice ați auzit voi până acum, să știți că Samothraki nu e o insulă în estul Mării Egee. Samothraki e o stare, o dispoziție, un mod de a fi, de a trăi. Sau, mai bine zis, un mod de a privi viața. Și nu e accesibil oricui, dar voi reveni asupra acestei adânci cugetări.

Atitudinea asta, boemia, lejeritatea le simți încă de pe ferryboat: haine largi, de in sau de bumbac, bocanci sau sandale de trekking, freze hippie, plus ochelarii asortați. Deși, dacă mă întrebați pe mine, nu sunt puține cazurile când boemia e simulată, sau, mă rog, accentuată voit. Dar nu știu dacă e ceva rău în asta; până la urmă cu toții încercăm să ne exprimăm, facem declarații. Tușa groasă de contrast, care pune în evidență această lume colorată, o reprezintă grupul de germani în vârstă, cu ghiduri cu “Griechenland” în mână, echipați regulamentar de vară: bermude, tricouri polo sau cămăși cu mânecă scurtă și șosete până la mijlocul gambei, indiferent dacă poartă sandale sau pantofi lejeri cu un pronunțat aspect urban. Doamnele preferă jeans sau pantaloni trei sferturi, bluze cu mâneci lungi și, neapărat, eșarfe. Lucrul cu adevărat de remarcat la această insulă (na c-am spus-o, e o insulă!) e că-i primește și pe unii și pe alții la fel. Și, într-un mod ce ține de o armonie doar aici întâlnită, fiecare își găsește insula lui, exact așa cum și-a dorit-o.

Uitați de insulele aride, cu vegetație măruntă, pe care le întâlnim, îndeobște, în frumoasa Egee. Aici e verde. Mult verde. Mirosul de pământ ars de soare e adus doar de vântul ce suflă dinspre uscat, aflat nu foarte departe. Aici miroase a pădure, a flori, a arbori, a plante aromatice, a răcoare și a bine. Și e atâta sevă, atâta viață pe această bucată de pământ, încât e musai să faci ceva să simți că trăiești, chiar dacă ai apucat să intri în ritmul lent de aici. Mai ales că abruptul stâncos și imensul canion ce se dezvăluie, intimidant, când te apropii sunt provocatoare pentru orice iubitor de adrenalină.

Și la Samothraki Adventure, sejururile active organizate de cei de la Outdoor4U, ai parte de adrenalină cu vârf și îndesat! Șapte zile de adrenalină. Și efort. Și victorii. Și prietenie. Și oameni faini.

Sunetul grav și vibrant e menit a anunța comunitatea că a sosit ferryboat-ul pe insulă. Pentru mine, e semnalul de plecare. La o cafea (italiană, nu grecească) într-una din cafenelele din port îndrăznesc un scurt bilanț. Samothraki Adventure nu e doar despre canyoning și scuba-diving. E și despre plimbări cu bicicleta, drumeții, hiking, paddle-boarding sau yoga. După preferințe și capacități. Samothraki Adventure e, din punctul de vedere al trăirilor mele, o tabără pentru adulți. Am regăsit aici aceeași atmosferă din taberele copilăriei. Un sentiment de apartenență la grup și o camaraderie care leagă 60 de oameni într-un mod mult mai profund decât legăturile care se creează firesc între oamenii aflați împreună în vacanță. Și legătura asta se datorează faptului că acești oameni, care, în cele mai multe cazuri, nu s-au cunoscut înainte, fac zilnic împreună chestii faine, ieșite din comun. Activități care presupun o bună doză de efort, un anumit grad de risc și, mai ales, o anume dependență de cel de lângă tine.

Și mai e ceva: insula are propriul sistem, infailibil, de selecție. Nu oricine își doreste să vină aici și nu oricine ajunge aici. Iar în momentul în care te înscrii la Samothraki Adventure îți exprimi, implicit, preferința pentru un anumit gen de activități. Și acest amestec irepetabil între autenticitatea insulei, atmosfera relaxată, activitățile deosebite și oamenii frumoși creează acel sentiment care te face negreșit să mai vii.

Dacă vrei să ai partea și tu de experiența Samothraki Adventure, rezervă-ți locul AICI.

Scris de: Andrei Huțanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *