Alpe-Adria-Trail, un drum de la ghețari până la mare

Pornind de la mărețul munte Großglockner din Austria acoperit de gheață, trecând prin însorita Carintia și Friaul-Julisch Venetia (Italia), până la marea azurie a Sloveniei, Alpe Adria Trail este un traseu conceput pentru a oferi iubitorilor de munte o “drumeție de plăcere”. De dificultate ușoară spre moderată, acesta trece prin munți și pe lângă lacuri de o frumusețe răpitoare.

Traseul, conceput pentru agrement, nu este foarte dificil. El are 43 de etape de-a lungul celor aproape 750 de kilometri.

Fiecare etapă are o lungime de aproximativ 20 de kilometri și durează circa 6 ore de mers pe jos. Toate traseele sunt semnalizate în mod corespunzător.

Fiecare punct de plecare și destinație este echipat cu puncte de informare Alpe-Adria-Trail, de unde turiștii pot afla date despre locul în care se află, dar și despre etapele următoare, în ambele direcții.

Spectacol al naturii și atracții culinare

Aventura începe în inima parcului național Hohe Tauern. De la Grossglockner, cel mai înalt munte din Austria, până la punctul final vei trece pe lângă ghețar, dar și pe lângă râuri care susură, pe lângă lacuri de un albastru ireal, prin chei impunătoare, dar și prin pășuni verzi, ajungând într-un final într-un loc unde te vei lăsa în voia aerului salin.

Ca pe niciun alt traseu de drumeție, aici vei simți bucuria de a continua, o bucurie care merge mână în mână cu frumusețea naturii, dar și cu experiențele gastronomice.

Vacanțele pe jos în Austria implică invariabil experiențe gastronomice inedite. La sfârșitul zilei, cabanele confortabile de munte îi așteaptă pe drumeți cu un duș fierbinte, o masă consistentă și un pat cald.

Turiștii trebuie să guste găluștele gustoase de brânză Pinzgau și tocana fermierilor, iar de la finalul fiecărei mese nu poate lipsi o bere excelentă. Nu uitați însă de faimosul schnapps din Austria, o modalitate perfectă de a termina o zi plină de efort și impresii frumoase.

Una dintre cele mai renumite cabane montane este chiar prima pe traseu, the Kaiser Franz Josef’s Hohe, la poalele muntelui Grossglockner. Are un centru de vizitare informativ și este numită după monarhul austriac care a venit în drumeții aici în 1856 împreună cu împărăteasa Elisabeta.

Ospitalitatea alpină este legendară, iar oamenii din munți se bucură să împărtășească iubirea față de pământ cu oaspeții, de la prima până la ultima etapă a traseului Alpe Adria.

Traseul trece prin cele mai frumoase regiuni de munte și lacuri din Carinthia și duce aproape de punctul în care cele trei țări din Austria, Italia și Slovenia se intersectează la Dreiländereck, apoi spre Muggia, la Marea Adriatică.

De-a lungul traseului, drumeții vor admira un peisaj bogat etajat, unde fermierii montani au cultivat recolte și cresc animale, iar oamenii și-au lăsat amprenta de-a lungul a mii de ani. Satele pitorești, fermele și morile vor atrage privirile turiștilor.

Există, de asemenea, multe biserici și capele vechi amplasate chiar pe cărări de pelerinii care au urmat aceste drumuri de mai multe secole.

În Valea Moll, drumeții nu trebuie să rateze spectaculosul castel Falkenstein.

Alpe Adria Trail – detalii tehnice

  • Distanţă: 750 km
  • Etape: 43
  • Etape în Austria: 21
  • Distanța medie pe etapă: 17 km
  • Punct de start: Großglockner
  • Dificultate: ușor până la moderat
  • Timp de mers: aproximativ 6 ore pe etapă

Scris de: Călin Pop

Foto: alpe-adria-trail.com