Incediu puternic în Munții Apuseni. Peste 100 ha afectate

Pomperii din județul Alba se luptă de trei zile să lichideze focarele incendiului masiv din Munții Apuseni. Focul a distrus peste 100 de hectare de vegetație și pădure. Incendiul din zona Lupșa a fost lichidat, dar situația rămâne gravă în zona Scărița Belioara din Muntele Mare.

Rezervația naturală este aflată în zona comunelor Ocoliș și Poșaga, iar incendiul se manifestă pe un perete stâncos de aproximativ 1 hectar. Reprezentanții ISU Alba spun că există risc de propagare din cauza vântului puternic și a terenului accidentat. 24 de pompieri cu 4 autospeciale încercă să lichideze și acest focar.

Rezervația Scărița Belioara cuprinde vârfuri muntoase înalte, platoul calcaros “Șesul Craiului” (1350 m), pădurea de pe muntele Scărița și multe abrupturi spectaculoase de pe Valea Belioara. În zonă se găsesc și numeroase peșteri: Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund etc. Rezervația este renumită pentru peisajele deosebite, iar pe traseele montane din Scărița Belioara, pot fi văzute specii rare de plante, unele unice în Europa, precum sângele voinicului, arginţica, mărtăloaga, căldăruşa, genţiana, buzata, crinul pestriţ.

Scris de: Bianca Șomlea

Foto: ISU Alba / Punct Gastronomic Local Scarita-Belioara

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine