Saalbach în sezonul cald

Există viață la Saalbach și în afara sezonului rece! Am însoțit un grup de prieteni bicicliști care merg în Saalbach de trei sezoane încoace, ca să aflu ce-i mână acolo în fiecare an.

Aflată la limita dintre landurile austriece Salzburg și Tirol, Saalbach este o stațiune dichisită și extraordinar de bine echipată ca infrastructură pentru sporturi de iarnă. Peste vară, câteva instalații funcționează pentru amatorii de mountain bike și de drumeție. Aglomerația și costurile sunt cam la jumătate decât iarna, mai ales la cazările care includ abonamentul Joker Card, care oferă acces gratuit la instalațiile pe cablu din zonă, la transportul în comun, la ștrand, la muzee și la alte obiective. O parte din magazinele și școlile de schi se reprofilează pe mountain biking și e impresionant să vezi zeci de copii care învață tehnica de manevrare a bicicletelor.

Noi ne-am dus chitiți să urcăm cu bicicleta pe gondolă și să coborâm pe potecile special amenajate. Am început cu traseele din Saalbach recomandate pentru începători într-ale freeride-ului – Panorama Trailși Monti-Trail. Am descoperit rapid că niciunul dintre ele nu este chiar potrivit pentru începători; deși nu conțin elemente tehnice dificile, pentru a le parcurge în siguranță este bine să ai ceva experiență pe poteci. Nu a ajutat nici faptul că, spre mijlocul verii, majoritatea traseelor erau într-o stare proastă, neîntreținute, cu multe denivelări datorate frânării (”brake bumps”).

Am continuat cu un traseu emblematic al zonei – Hacklberg, clasificat de dificultate medie. Ca să ajungi din Saalbach la începutul traseului ai două variante – fie urci cu gondola Schattberg și faci un transfer de 30 de minute pe creastă, dintre care 20 de minute sunt push bike pe un drum în pantă accentuată, fie pedalezi pe firul văii din Saalbach în Hinterglemm și urci cu gondola Westgipfelbahn. Traseul te poartă la început în serpentine cu contrapante prin golul alpin, cu vederi panoramice superbe, apoi începe să coboare mai hotărât până la pădurea de brazi, având zone de flow, elemente din lemn și mici zone mai abrupte. Se termină la stația intermediară a gondolei Westgipfelbahn, prilej perfect pentru o băutură răcoritoare la terasa alăturată. De aici poți să revii în vârf sau să continui spre Hinterglemm pe traseul Buchegg, care se termină înainte de a ajunge la stația gondolei, lăsându-te să cobori cam un kilometru pe drumuri de macadam.

Pe versantul de vizavi, în Hinterglemm, se află o altă colecție de trasee. Blue Line, un traseu clasificat drept ușor, însă pentru care ai totuși nevoie de experiență pe poteci, te îmbie cu nenumărate viraje cu contrapante, cu elemente din lemn și cu table top-uri pe care le poți sări sau le poți rula. Din păcate, și acesta se termină înainte de stația gondolei, și îți rămân circa 700m de parcurs pe drumuri rupte și abrupte de pământ, apoi pe asfalt. Pro Line este un traseu dificil, cu porțiuni abrupte și bolovănoase, drop-uri mari, care solicită atât bicicleta, cât și biciclistul. Lângă începutul traseului Pro Line se găsește și un Pump Track, pentru încălzire înainte de coborâre.

Reîntors în Saalbach, din vârful gondolei Schattberg ai la îndemână traseul X-Line, format din două tronsoane. Primul tronson, clasificat de dificultate medie, coboară în serpentine cu contrapante și mici table top-uri prin golul alpin, apoi intră în pădure, unde panta se accentuează, iar poteca devine mai accidentată. După stația intermediară a gondolei traseul devine foarte dificil, cu zone abrupte și accidentate, fiind recomandat doar experților. Din cauza dificultății, acesta este unul dintre cele mai puțin frecventate trasee. Există și traseul Z-Line, care este închis în acest an.

În caz că ai probleme tehnice, există service-uri și magazine de biciclete în fiecare stațiune, prețurile fiind cu 30-50% mai mari decât în România. Închirierea unei biciclete MTB costă între 40 și 80 de euro pe zi, în funcție de performanțe. E-bike-urile pot fi de asemenea închiriate între 55 și 80 de euro pe zi, tot în funcție de caracteristici. Noi am avut experiențe pozitive la service-ul Gumpold din Hinterglemm.

În afară de potecile speciale pentru biciclete, Saalbach oferă circa 400 de kilometri de trasee mountain bike marcate, predominant pe drumuri forestiere și de macadam, de diferite lungimi și grade de dificultate.

La începutul lunii iulie are loc festivalul ”Glemmride”, axat pe latura gravitațională a ciclismului, cu competiții la nivel înalt de slopestyleși downhill, precum și sesiuni de teste și evenimente organizate de marii producători. La începutul lui septembrie are loc festivalul ”World Games of Mountainbiking”, orientat spre latura cross-countrya ciclismului, cu concursuri XC și maraton, precum și multe evenimente specifice și sesiuni de teste.

Nu ai cum să nu fii impresionat de organizarea impecabilă a stațiunii și a infrastructurii – de la bogăția de informații de pe site și ”dușurile” pentru spălat biciclete, la hărți cu poteci și instalații – totul este gândit astfel încât să îți fie cât mai ușor să te bucuri de vacanță! Dacă și potecile gravitaționale ar fi mai bine întreținute, m-aș întoarce cu siguranță și sezonul viitor!

Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Outdoor Magazine și Ski Magazine. Le găsești aici.

Text/Foto: Iancu Verdeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *