Padiș – zbucium în tabloul naturii

Cheile Galbenei-Eduard Benedek

Da, am scris zbucium pentru că așa simt eu Padișul. Chei, canioane, peșteri, cascade, avene, ponoare, păduri impresionante, poieni pline de flori, izvoare limpezi, verticale impresionante, toate într-o extraordinară conexiune. Natura ne-a lăsat un cadou impresionant: Podișul Padiș.

Am vizitat cinci continente, m-am bucurat de zone extraordinare, am avut proiecte montane în Alaska, Himalaya, Kilimanjaro, Kazakstan, Aconcagua. Am admirat frumuseți pe care le visam de mic. Dar Padișul… mă întorc în fiecare an și asta spune tot! Asta este Padișul – o poveste trăită și spusă de cei care îi bat cărările. Turiști, speologi, alpiniști, alergători, cicliști, ghizi, rangeri, salvatori montani, toți ne găsim locul în Padiș.

Eduard Benedek

Vrei să afli informații despre Padiș? Așteaptă, într-o seară de septembrie, un drumeț care se întoarce în Glăvoi, probabil după opt ore pe Circuitul Galbenei și, după ce își lasă pelerina la uscat, fă-i cinste cu o plăcintă și pune-l să îți povestească despre ziua lui

Padișul este înțesat de trasee turistice. Poți să alegi trasee scurte de 1-3 ore sau trasee lungi, mai dificile, de 7-10 ore. Toate obiectivele turistice sunt legate între ele de o rețea bine organizată de trasee. Salvatorii montani și rangerii se ocupă în fiecare an de reamenajarea și administrarea acestora. Tot de la ei afli starea traseelor și condițiile de deplasare. Locuri de văzut sunt o grămadă, timp să ai să le vezi pe toate. Cetățile Ponorului, Cetățile Rădesei, Lumea Pierdută, Ghețarul Focul Viu, Cheile Galbenei, Poiana Vărășoaia, Izbucul Galbenei, Avenul Bortig, Poiana Florilor, Izbucul Galbenei sunt doar câteva din frumusețile naturale care te așteaptă în Padiș. 

Cheile Galbenei – Eduard Benedek

Dacă nu ai mai multe zile la dispoziție și dorești să vezi cât mai multe obiective, eu îți recomand să alegi unul dintre traseele circuit, mai lungi, mai dificile, dar extrem de frumoase – Circuitul Galbenei, Circuitul Cetățile Ponorului, Circuitul Zona Bârsa. Dar nu uitați: aceste trasee necesită o condiție fizică bună, vă recomand să verificați condițiile meteo și să solicitați  sfaturile salvatorilor montani aflați de serviciu în Padiș.

Vrei să afli informații despre Padiș? Du-te seara în Glăvoi sau în zona de campare Platou Padiș și stai de vorbă cu cei din jurul focurilor. Dacă ți-e dor de sunetul chitarelor nu vei fi dezamăgit. Singura problemă pentru tine va fi să te hotărăști lângă care foc să te așezi.

Lumea Pierdută – Eduard Benedek

Află mai multe despre Padiș și descoperă și alte destinații de vis din România în cel de-al cincilea număr al revistei Outdoor Magazine. O poți cumpăra în varianta print de aici sau în varianta electronică, de aici.

Scris de: Vasile Cipcigan

Foto: Dan Izvoreanu

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine