Măgura Codlei sau… ”Oul” brașovean

Brașovul este vârf de lance în turismul românesc, mai ales cel montan. Acest lucru îl știm nu doar din istoria turismului (în Brașov a apărut prima asociație de turism montan din țară) ci și din statisticile actuale. În 2018 Brașovul a fost a doua destinație turistică din țară (1,3 milioane) după București (2 milioane). Iar această poziție este cu totul justificată.

Pe lângă numeroasele atracții antropice, cetăți, castele și biserici fortificate, realizate de diferite neamuri de-a lungul istoriei și natura a fost generoasă în zona Brașovului. Aici se află printre cei mai importanți, înalți și atractivi munți din Carpații noștri, adică Piatra Craiului, Bucegi și Făgăraș, ca să amintesc doar câteva masive…

În munții Brașovului există câte ceva pentru fiecare, în funcție de pasiune, experiență și timp disponibil. Dacă pentru adrenalină și anduranță fizică există abrupturile Craiului și ale Bucegilor, pentru relaxare, fotografie și filosofie sunt potecile mai domoale din munții Postăvaru, Piatra Mare și Ciucaș, de exemplu. Totul accesibil foarte rapid din orașul Brașov.

Dar, în umbra acestor munți extrem de populari în rândul pasionaților de outdoor, se află multe alte zone interesante însă mai puțin cunoscute. Este și cazul Măgurii Codlei, ”oul” perfect vizibil din creasta Craiului, vârful Postăvaru sau abruptul vestic al Bucegilor, dar pe care prea puțini au urcat.

Vârful Măgura Codlei (1.292 m) este cel mai înalt din Munții Perșani (”Geisterwald” în limba germană) și se află în imediata vecinătate a orașului Codlea (”Zeiden”), la aproximativ 20 minute de Brașov pe șoseaua spre Sibiu.

La finalul secolului XIX și începutul secolului XX, comunitatea săsească locală a amenajat primele poteci turistice spre vârful Măgurii și spre mai puțin cunoscuta ”Schwarzburg” (Cetatea Neagră)  de la poalele ei, fortificație construită de cavalerii teutoni la finalul secolului XII și ale cărei vagi urme se mai văd și azi.

Astăzi, potecile de picior din zona Măgurii sunt într-un amplu proces de refacere și dezvoltare, în cadrul proiectului ”Zeidenwege – Potecile din Codlea”. Vechile semne turistice au fost refăcute, pentru prima dată în zonă au fost montate indicatoare turistice, băncuțe și mese pentru drumeți, panouri cu informații turistice…toate ”eco”.

În plus, pentru prima dată în România (proiect pilot), potecile de drumeție din zonă au fost cotate pe culori, în funcție de dificultatea lor, pe o scală similară pârtiilor de schi: albastru (facil) – roșu (mediu) – negru (dificil) și verde pentru potecile foarte facile,  recomandate familiilor cu copii mici. O cotație nouă folosită și promovată de mai mulți ani de Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM – www.ghizimontani.org), singura asociație profesională românească recunoscută și afiliată internațional.

Ca în orice proiect cu cap și coadă, activitățile din teren au fost precedate de un studiu de fezabilitate în zona Măgurii Codlei realizat ”pe bune”, de profesioniști în domeniul turismului montan cu calificări și competențe internaționale. În urma muncii de teren, acest studiu a precizat și clarificat viitoarea direcție de dezvoltare a turismului în zona Măgurii Codlei: eco-turismul și turismul montan ”family friendly”, mai ales pentru familii cu copii și seniori.

”Zeidenwege – Potecile din Codlea” este un proiect de dezvoltare eco-turistică realizat de Rucksack Mountain Guides cu sprijinul Primăriei Municipiului Codlea, putând fi un bun exemplu de parteneriat public – privat cu rezultate concrete în domeniul turismului local.

După îmbunătățirea infrastructurii pentru potecile de drumeție se va merge mai departe, ciclismul montan și alte câteva fiind următoarele activități outdoor care vor fi puse în valoare.

Deși astăzi aproape inexistent, viitorul turismului local ”verde” sună bine, iar ”Oul” din Codlea va fi o nouă atracție montană în zona Brașovului pentru toți turiștii pasionați de mișcare în natură, care vor să iasă din tiparele clasice.

Trăiască Muntele sau… Berg Heil!

În cifre:
  • 1.392m alt. – altitudinea maximă a Măgurii Codlei, munții Perșani
  • 770m – diferența maximă de urcat (”La Ștrand” – vârf)
  • 100m – diferența minimă de urcat (poiana Maial – ”La Ștrand”)
  • 30km – lungimea totală a potecilor în zonă
  • 15km – distanța față de Brașov
  • 6 – trasee de drumeție reamenajate în zona Măgurii Codlei
  • 3 – pensiuni care oferă cazare în Codlea

Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Outdoor Magazine și Ski Magazine. Le găsești aici.

Text/Foto: Marian Anghel

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine