Cheile Cibului în culori de toamnă

Dacă vreți să admirați culorile toamnei în toată splendoarea lor, atunci Munții Apuseni sunt o destinație perfectă în această perioadă. Pădurile întinse de foioase, stâncile calcaroase și cheile abrupte fac o combinație excelentă pentru amatorii de colorit și natură.

Astăzi vă propun o zonă mai puțin cunoscută și umblată de către turiști. Mă refer la grupa munților Metaliferi, munți aflați pe teritoriile județelor Alba și Hunedoara.

Datorită structurii lor calcaroase, râurile care îi străbat au săpat numeroase chei spectaculoase. Mijlocul sau finalul lunii octombrie sunt ideale pentru o incursiune în această zonă.

Punctul de pornire într-o excursie relaxantă de o zi poate fi stațiunea Geoagiu Băi. Aici gășiți multe posibilități de cazare și puteți profita și de apele termale pentru o baie revigorantă.   

La aproximativ 15 kilometri de Geoagiu Băi se află Cheile Cibului. Cheile sunt situate în partea de sud-est a Munților Metaliferi, în Bazinul Geoagiului (afluent al Mureșului). Fac parte dintr-un sistem amplu de chei formate prin ferestruirea a două culmi calcaroase, Pleașa Ardeului şi Pleașa Mare cu o lungime de aproximativ 4-5 km, de către afluenți ai râului Geoagiu: Cibul, Ardeul şi Mădă (Balșa).

Astfel s-au format cinci sectoare de chei: Cibului, Băcâiei, Glodului, Ardeului şi Madei. Cheile Cibului cu o lungime de 1,4 km sunt situate în estul Pleşei Ardeului.

Pentru a ajunge în chei trebuie să mergem în satul Băcâia, iar până aici drumul este asfaltat. În continuare, un drum de ţară urcă până la intrarea în chei (circa 4 km)  Partea cea mai spectaculoasă se află la mijlocul cheilor și reprezintă un defileu sculptat cu forme parcă de pe altă planetă, apă modelând și șlefuind pereții cheilor, formând adevărate opere de artă. Vara pot fi străbătute prin apă, fără probleme.

Deși nu sunt mari, ca alte chei din țară, compensează prin spectaculozitate și, în plus, sunt foarte fotogenice. La intrare în chei găsim câteva pajiști care ne îmbie la un picnic prelungit.

Odată întorși la Geoagiu Băi merită să vizităm și Băile Romane, conservate extraordinar de bine, aflate chiar în centrul stațiunii și putem face o plimbare până la cascada cu apă termală Clocota, una dintre minunile naturii din această parte a țării.

Scris de: Dan Izvoreanu

Foto: Dan Izvoreanu

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine