Ministrul Sportului la Dor de Munte. Reguli clare pentru fiecare sport

sursa: Facebook / Trascau Trail Run

Odată cu ieșirea din starea de urgență este permisă practicarea mișcării în aer liber pentru toată lumea. Autoritățile au venit cu reguli clare pentru fiecare sport în parte și pentru cele două mari categorii: sportivi profesioniști și amatori. Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, a fost invitatul dialogurilor montane Dor de Munte din 14 mai și a explicat în detaliu aceste măsuri.

Ionuț Stroe, Ministrul Sportului

Pentru sportivii de performanță care vor să pornescă antrenamentele, ei trebuie să respecte cantonamentul în regim izolat. Ei trebuie să urmeze niște proceduri, legate de o testare prealabilă care se face într-o perioadă de izolare, fie intră direct în cantonament și folosesc procedura de testare succesivă în prima, a 7-a și a 14-a zi. Acest regim de izolare, verificat, este făcut pentru înalta performanța.

În ceea ce privește partea de sport individual și în aer liber, am descris toate sporturile care ar putea să intre în această listă, am anunțat-o public. Ce trebuie să știm ca și recomandări generale sunt condițiile legate de distanțare, de auto-evaluare, de pregătirea dinainte de antrenament. Pentru cei cu sporturile de sală care acum sunt restricționate, ei pot să facă de exemplu pregătire fizică generală în aer liber. În condițiile în care sunt câte trei. La fel, elemente de atletism, stretching, exerciții cu propria greutate.

Tenisul se reașează puțin pentru o perioadă, unde doar probei de simplu i-a fost permisă reluarea activității. Fiecare jucător va avea propriile mingi cu care servește. La ciclism, distanța trebuie să fie de minim 10 metri, în condiții de efort. În condiții de repaos, practicanți trebuie să fie la distanță de doi metri.

Bazele sportive care se vor redeschide vor trebui să respecte și ele condițiile descrise în ordin.

Trebuie să fie luate măsuri de siguranță și întocmite liste nominale, astfel încât, în cazul unei anchete epidemiologice să poate fi identificate mult mai ușor persoanele. În bazele sportive trebuie să existe zone de carantinare pentru persoanele care nu corespund. La intrare, trebuie să se ia temperatura celor care intră acolo. Evident, că accesul trebuie făcut în funcție de capacitate. De exemplu, la tenis, copiii au dreptul doar la un singur însoțitor și accesul spectatorilor este interzis.

Ministrul Sportului a spus că a cerut tuturor federațiilor naționale puncte de vedere ce au fost discutate și, multe dintre ele, au fost cuprinse în noul ordin de ministru. Nu crede că vom avea prea curând competiții sportive, dar încurajează ieșitul la munte și în aer liber.

Din partea Federației Române de Alpinism și Escaladă am primit în data de 11 mai un ghid care conșinea măsuri pentru desfășurarea în siguranță a practicării alpinismului și escaladei, iar măsurile propuse sunt în ordin, au fost în acord cu măsurile generale descrise de guvern. Erau legate de limitarea echipelor la 3 persoane, 2 sportivi și un antrenor. La fel, descriau foarte bine cei de la federație cum se poate face transportul de la și la locul de antrenament, cu autoturism propriu. Erau și recomandări legate de cum se poate acomoda sportivul acolo. Se recomandă dormitul în cort individual.

Legat de competiții, acestea, prin natura lor, aduc la un loc foarte multe persoane și crează un risc epidemiologic suplimentar. Am spus că pentru faza a doua, de exemplu, putem estima și crea un cadru legal care să permită și organizarea competițiilor. Momentan e prematur să stabilim un termen.

Și această formă de sport trebuie încurajată. E poate mai mult decât un sport care te bagă într-o competiție sau îți dă o satisfacție după o întrecere. Sportul alpin îți asigură un echilibru nu doar fizic, dar și psihic, te duce pe trasee extraordinare, un mediu mult mai prietenos și mult mai frumos decât ]n orice alt sport. Aș fi mai mult decât receptiv la propuneri  și mi-aș dori să respirăm împreună același aer curat de munte. Și mie îmi plac cățărările. Cu copii mei am fost în câteva tabere tematice, apropo de escaladă.

Dacă ar fi să mă refer la o zonă preferată, aceea ar fi Straja. Acolo merg cu copiii de regulă, suntem aproape, eu sunt craiovean. Ne place, avem și un loc preferat.

Ordinul comun elaborat de Ministerul Tineretului și Sportului împreună cu Ministerul Sănătății ce reglementează condiţiile în care se pot relua antrenamentele sportive în cantonamente, precum şi cele în vederea reluării antrenamentelor în cazul sporturilor individuale care se practică în aer liber, poate fi consultat aici.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *