Catherine Destivelle, Piolet d’Or pentru întreaga carieră!

Catherine Destivelle a primit Pioletul de Aur. Ea este prima femeie care câștigă acestă distincție pentru întreaga carieră!

Marea alpinistă născută în 24 iulie 1960, a început să escaladeze munții încă din adolescență. A făcut deja mai multe ascensiuni dificile în masivul Freÿr și Dolomiți, dar nu a început o carieră profesională cu normă întreagă în alpinism până în 1985. În anul următor, ea și compatriotul ei Patrick Edlinger au câștigat clasamentul finalei combinate a campionatelor de escaladă Arco di Trento și Bardonecchia.

Catherine Destivelle a deschis un nou traseu solo în 1990 la Pilar Bonatti, pe Aiguille du Dru. În 1992, a devenit prima femeie care a completat o ascensiune solo a feței de nord a Eiger, finalizată în 17 ore. Alte ascensiuni notabile includ traseul Bonatti de pe fața nordică a Matterhorn și partea de sud-vest al Aiguille du Dru. Viața alpinistei din Franța a devenit obiectul mai multor documentare, între care Beyond the Summits (Au-loin des cimes) regizat de Rémy Tezier. Pelicula a fost desemnată cel pentru cel mai bun film de munte de lungmetraj la Banff Mountain Film Festival.

Distincția va fi oferită alpinistei la ceremonia Piolet d’Or din cadrul Festivalului de film de munte Ladek din Polonia, în perioada 11 – 22 septembrie 2020.

Scris de: Bianca Șomlea