Hai-hui prin Harghita

Am intrat în Harghita dinspre Reghin, strecurându-ne prin împresurarea de piatră și pădure a defileului Mureşului. Traversăm apoi întinderile verzi ale depresiunii Gurghiului și urcăm serpentinele aspre spre Lacul Roșu. Un gulyas şi-un şomloi mai târziu, ne întâlnim cu Laszlo Simon, ghidul nostru, membru al Salvamont-Salvaspeo şi participant activ în mai multe proiecte de dezvoltare a sectorului outdoor din zonă.

Pornim împreună spre traseul de via ferrata Wild Ferenc, numit astfel în memoria întemeietorului echipei Salvamont din Gheorgheni. Traseul abordează peretele abrupt al vârfului Suhardul Mic, iar accesul se face din stânga hotelului Turist, pe o potecă marcată cu triunghi albastru, care ne aduce în douăzeci de minute la baza versantului. Îndrumați de Laszlo, ne echipăm cu căștile de alpinism și cu hamurile cu lonje speciale cu amortizoare, apoi inspirăm adânc și începem urcușul. Primii metri trec ușurel, iar marginile împădurite ale poienii se deschid pe măsură ce urcăm, îmbiindu-ne cu priveliști spre Lacul Roșu și vârfurile Hăşmaşului. Segmentele cablului se succed cu o regularitate liniștitoare, în clicurile metalice ale carabinelor și exclamațiile de bucurie sau emoţie, până când ajungem la o mică bucată orizontală unde ne acordăm ”un” scurtă pauză. Fragila stare de liniște se spulberă apoi definitiv; traseul se abrupțește și se îngustează, iar prizele devin tot mai rare. Laszlo ia avans și ne supraveghează strădaniile pe alocuri caraghioase de a găsi următorul punctuleț de aderență pe stânca aproape verticală. Dan reușește cumva să facă un „live” agățat precar pe stâncă, imediat după cea mai dificilă porțiune. Ne regrupăm lângă podul suspendat care reprezintă debutul ultimei treimi a traseului, marcată de peste o sută de metri verticali dedesubt și de un traseu mai natural, fără trepte metalice înfipte în stâncă.

Osteniţi și încântaţi deopotrivă, ne regrupăm pe vârf. Priveliștile se întind acum neîntrerupte în înserarea arămie şi ne acordăm minutele de contemplare liniştită care însoţesc toate ieşirile reuşite. Regăsim apoi triunghiul albastru, care ne coboară înapoi la hotel Turist, pe o potecuţă ce poate fi folosită pentru a urca la privelişti şi fără a experimenta emoţiile de pe via ferrata.

Citește mai multe despre via ferrata Wild Ferenc, aici.

Scris de: Iancu Verdeș

Foto: Dan Izvoreanu, Iancu Verdeş, Cosmin Oșorhean