Turism de liniște în Brașov

Consiliul Județean Brașov derulează un proiect pilot de înfiinţare și celebrare a zonelor de linişte ca atracţie turistică.

 

Braşovul e partener din 2018, alături de alte opt organizaţii din ţări ale UE, în proiectul Interreg Thematic Trail Trigger – ThreeT. Consiliul Județean vizează creşterea atractivității unor destinaţii turistice prin dezvoltarea unor politici publice de accesibilitate şi mobilitate nemotorizată, dezvoltare locală prin ecoturism, protecţia patrimoniului cultural şi natural, creșterea vizibilității traseelor existente și o mai bună guvernare a lor.

 

Conceptul de zonă de liniște, o idee exportată de Consiliul Regional al Finlandei, se potrivește mănușă caracteristicilor geografice ale județului Brașov – o zonă muntoasă cu un patrimoniu natural diversificat, atât în partea rurală, dar și în anumite peisaje urbane.

E o mișcare de marketing inspirat ce se aliniază unui trend global de welbeing și Directivei Împotriva zgomotului a EU. Puterea vindecătoare a naturii poate fi probată azi științific grație progreselor din neurologie. Testele demonstrează că o plimbare în natură provoacă schimbări fiziologice măsurabile. Nivelul hormonilor de stres, ritmul respirator, cardiac și cantitatea de transpirație sugerează faptul că mici doze de natură ne calmează și ne sporesc randamentul.

 

În ultimii ani a crescut și interesul românilor pentru evadare din oraș în căutarea conexiunii cu natura. Aceste activități presupun descoperirea unor locuri deosebite. După ce specialiștii de la Universitatea Transilvania au elaborat o hartă a zonelor de liniște a județului, au fost selectate, deocamdată, 4 destinații: Râșnov, Codlea, Șinca și Holbav.

Alina Szasz, managerul public al Brașovului, își dorește ca prin acest proiect pilot, mesajul și principalele idei ale conceptului de Zone de Liniște să surâdă turiștilor și localnicilor doritori să își petreacă un timp de calitate în împrejurimile zonelor urbane sau rurale; să impulsioneze afacerile locale – pensiuni, restaurante, fermieri, meșteșugari, ghizi, agenții de transport, și nu în ultimul rând să intereseze autoritățile publice locale și administratorii ariilor naturale protejate.

Unde poți experimenta ture de liniște:

În Râșnov, în fiecare sâmbătă din perioada 2 iulie-31 august, începând cu ora 11. Punctul de întâlnire e la Liftul care urcă spre Cetate. În Codlea, în fiecare duminică, până în septembrie, începând cu ora 10. Punctul de întâlnire e în zona de agrement Maial.

Îți plac experiențele outdoor? Aplicația Brașov Tourism nu ar trebui să lipsească din telefonul tău! Descarc-o și vei aveai acces la tot ce are județul Brașov de oferit. Sau intră pe https://brasovtourism.app/.

Text: Cătălin Gruia

Foto: Corina Slăveanu

 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine