Conferința Națională Salvamont. Noi echipamente și tehnici de salvare

Propuneri pentru o mai bună dotare a salvatorilor montani și perfecționarea tehnicilor de salvare la Conferința Națională Salvamont. Peste 70 de delegați ai celor 42 de structure Salvamont din țară au participat weekendul trecut la evenimentul care a avut loc în Sovata, județul Mureș. Ei au analizat problemele cu care s-au confruntat în sezonul de iarnă și au stabilit măsurile necesare bunei desfășurării a activității în sezonul de vară. De asemenea, au fost analizate și testate noi echipamente de salvare și prim-ajutor medical și a fost stabilit programul de formare profesionala, evaluare națională, pregatire continuă, atestare și reatestare al salvatorilor, precum și cel de acreditare al serviciilor Salvamont privind capacitatea de a desfășura activități de prevenire a accidentelor și salvare în munți și certificare a formațiilor Salvamont privind capacitatea operațională de intervenție.

Au fost studiate și propuse pentru includerea în baremul de dotare al echipelor următoarele: aruncător de coardă, un nou sistem ultrarapid de salvare din telescaun, vesta cu ABS pentru avalanșă, sac termic cu protecție virucidă și bacteriologice pentru accidentați. În perioada următoare vor intra în testări sistemul de transport cu sprijin dorsal pentru targa de salvare, sistemul de iluminat propriu al tărgii de salvare, proiectorul cu trepied cu picioare flexibile și targa de salvare din titan, a declarat pentru Ski&Outdoor Magazine Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

În cadrul conferinței naționale au fost analizate și procedurile de interoperabilitate cu instituțiile cu care Salvamontul colaborează și se poate baza în soluționarea evenimentului montan, respective elicopterele SMURD-IGAV, și ambulantele SMURD și SAJ. De asemenea, au fost aprobate o serie de norme tehnice specifice de intervenție, formare profesională, organizare a acțiunii de salvare în toate etapele sale, de la preluarea apelului de urgență pana la predarea victimei și întoarcerea salvatorilor în baze, în contextul noilor reglementari legislative, fiind stabiliți și reprezentanții în comitetele și comisiile de lucru din cadrul structurilor profesionale internaționale și din cadrul proiectelor europene din care Salvamont România face parte.

Salvamont România este singura structura de salvare montană din țară noastră membră a celor două mari comitete de salvare montană mondiale CISA IKAR și FIPS.

Scris de: Bianca Șomlea

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine