BRAȘOV – se pregătește Ruta Fortificațiilor

Noi trasee turistice în județul Brașov. La finalul săptămânii trecute, autoritățile județene au prezentat și au pus bazele parteneriatului pentru Ruta Fortificațiilor: un proiect bine conturat ce încorporează fortificațiile din Brașov, Bran, Codlea, Feldioara, Făgăraș, Prejmer, Râșnov și Rupea. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu care este implementat în Brașov: Thematic Trail Trigger (ThreeT), un proiect finanțat din Programul Interreg Europe și care încearcă să îmbunătățească, să protejeze și să sublinieze moștenirea culturală și frumusețile naturale ale zonei pentru care e realizat.

Întrunirea care a avut loc joi, 22 aprilie, a fost organizată de Alina Szasz, managerul public al Consiliului Județean Brașov. Parteneriatul pentru operaționalizarea ”Rutei Fortificațiilor” din cadrul acestui proiect european este inspirat din bunele practici ale celor 8 țări partenere și a fost propus ca acțiune de implementare a Strategiei de Turism a județului Brașov, alături de alte acțiuni deja definite. La întâlnire au participat primarii din Bran, Feldioara și Prejmer, viceprimarii din Codlea și Rupea și reprezentanți cu atribuții în turism din toate cele 8 UAT-uri.

Pe lângă parteneriatul pentru susținerea creșterii mobilității prin transport public local sau infrastructură de biciclete și drumeție, parteneriatul pentru crearea rețelei punctelor gastronomice locale sau pilotarea zonelor de liniște ca atracție turistică, propunerea Consiliului Județean Brașov vizează un parteneriat local pentru o rută cu perspective clare de a deveni o atracție culturală europeană.

Pentru un județ care se dorește destinația turistică nr.1 a României, parte într-o regiune carpatică și europeană, preocuparea pentru TURISM ca un mijloc de dezvoltare socio-economică și de creștere a comunităților chiar și în zonele rurale este absolut necesară. Parteneriatul local pentru o ruta culturala cu perspective de a deveni o atracție europeană și unirea eforturilor pentru dezvoltarea turismului durabil asigură distribuirea turiștilor în destinația Județul Brașov crescând durata lor de sejur, asigurând totodată atractivitatea zonei și pentru cetățenii județului Brașov. Ne apucăm de treaba și apoi culegem beneficiile: conservarea și promovare patrimoniului, diversificarea surselor de venit, experiențe de învățare, dezvoltarea durabila a turismului, se arată pe pagina oficială de facebook a celor care dezvoltă programul ThreeT.

Momentan, turiștii care ajung în județul Brașov înnoptează în medie sub 2 nopți/turist, iar timpul petrecut este alocat unor obiective deja supra aglomerate. Proiectul ThreeT include mai multe acțiuni care au ca scop dezvoltarea durabilă a turismului:

  1. dezvoltarea și conectarea traseelor de biciclete în județul Brașov;
  2. dezvoltarea și conectarea traseelor de drumeție în județul Brașov – E8 – Carpatus High Mountain Ultra Trail și Persani Mts. Volcano UltraTrail;
  3. o rețea de Puncte Gastronomice Locale în județul Brașov;
  4. operaționalizarea Rutei Fortificaților în județul Brașov;
  5. dezvoltarea integrată a turismului durabil de-a lungul Râului Oltului;
  6. acțiune pilot – Zone de liniște ca atracție turistică în Județul Brașov.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *