Cronica de luni

Bună! O săptămâna plină de soare și mișcare în natură vă doresc! Săptămâna trecută s-a alergat mult, s-a pedalat mult, s-a înotat, s-au combinat toate și a ieșit un weekend  plin de evenimente sportive outdoor.

La Sibiu peste 300 de atleți au participat la  Buonavista Duathlon Challenge 2021. Această competiție de alergare și ciclism a fost organizată de CAB Sport, cofinanțată de Consiliul Local prin Primăria Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu. Partenerul principal este Buonavista. Organizatorii au pregătit trei probe: Duatlon Clasic individual (alergare + bicicletă + alergare) o cursă ce începe cu 5 km de alergare, urmați de 20 km de bicicletă și la sfârșit 2 km de alergare; Duatlon Clasic ștafeta care conține aceleași probe, dar concurenții participă în echipe de 2 persoane și Duatlon Family Asfalt, o cursă distinctă pentru copiii între 6 și 14 ani, care presupune parcurgerea unui traseu de 10 km.

Vreme bună, concurenți motivați, susținători extraordinari – o atmosfera ca pe vremuri. Dar hai să vedem și niște rezultate. La fete individual locul I a fost ocupat de Ciuntu Veronica, urmată de Florescu Oana și de Rusu Valeria Alina. La băieți individual a câștigat Palici Viorel. Pe locul doi a venit Dacian Ionuț, iar pe trei a venit Harsan Paul.

La ștafetă feminin a câștigat echipa Vonica Ghizela – Popa Corina. La băieți, prima echipă câștigătoare a fost Miklos Rareș – Simion Dan, iar la ștafeta mixt locul I a fost ocupat de  Florea Mădălina – Fisc Călin.

La Duathlon Family, bătălia a fost mare. La categoria 10-13 ani s-a impus familia Orban Balazs Orban – Orban Balazs Laszlo și la categoria 6-9 ani a câștigat echipa formată din Florean Sorin Ioan și Florean Marius Daniel.

La Sibiu a fost un frumos început de vară. Felicitări sportivilor, organizatorilor și nu în ultimul rând susținătorilor. Fotografii multe multe, aici.

Aproape de Sibiu, sus în Munții Făgăraș, am avut KM Vertical Bâlea Race. Concurenții au plecat de la Bâlea Cascadă și au urcat 1000 m diferență de nivel. La start s-au aliniat unii dintre cei mai buni alergători montani din România. Organizatorii și-au făcut foarte bine treaba, reușind să ofere participanților o cursă extraordinară, amenajată și organizată impecabil.

Peste 100 de participanți au luat startul în această provocare de 5 kilometri cu 1000m diferență pozitivă de nivel, adică în traducere personală puls la peste 170. Cel mai rapid dintre băieți a fost Palici Viorel, urmat de Binzaru Ionatan și Munteanu Florin. La fete a câștigat Mutter Ingrid, urmată de Ploșnița Adriana  iar pe trei a venit Mălai Viorica.

KM Vertical Bâlea Race este organizat de către Clubul Vertical Sport. Multe fotografii și tot clasamentul îl puteți găsi aici.

Acum ne îndepărtăm puțin, ajungem în Prahova, dar tot despre alergare montană vom vorbi. Pe 5 iunie pădurea Goruna, de lângă localitatea Cocorastii Mislii, s-a umplut de culoare și s-a trezit parcursă în cea mai mare viteză de alergători din toate colțurile țării.

Sportivii s-au putut “bucura” de trei curse: Maraton 42,8 km cu 1740m diferența pozitivă, Semimaraton 23,2 km cu 1060m diferența pozitivă și Cross 12, 7km cu 450m diferența pozitivă. 

Maratonul, la feminin, a fost câștigat de Găină Cornelia, urmată de Surubaru Diana și Nicolescu Mariana. La băieți, după interesante aventuri, pe primul loc a ajuns Nalban Valeriu, urmat de cel mai rapid profesor de istorie – Ștefan Sălăgean, iar pe locul trei a terminat Olariu Miodrag.

La semimaraton, la feminin, pe primul loc a terminat Roxana Ioanca, pe locul doi Simona Ionescu iar pe trei Cristina Adriana Furcila. La băieți semimaratonul a fost câștigat de Cristian Moșoiu, urmat de Alexandru Bacosca și alex Melci.

La fete, în proba Cross, a câștigat primul loc Alexandru Ionela, pe locul doi a venit Cotenciu Alexandra și pe trei Jelea Cosmina. La băieți a fost mare bătălie. Primul a venit Corneschi Alexandru, urmat de  Nicu Costinel Dumitru și Livezeanu Andrei.

Un eveniment care a reușit să se impună pe harta alergării montane din România chiar dacă se află doar la a două ediție. Felicitări organizatorilor și susținătorilor. Fotografii, impresii și informații, aici.

Din Prahova, pedalăm și alergăm până în Bihor, la Oradea, unde sâmbătă s-a ținut Campionatului Național de Distanță Lungă – AROBS X-MAN România. Înot, bicicletă și alergare, un trio de discipline sportive care ne provoacă dar care înseamnă în primul rând sănătate. Combinația perfectă pentru corp, minte și suflet. 

Peste 300 de sportivi, din 8 țări, au participat la acest extraordinar eveniment sportiv. Pentru a câștigă titulatura de Ironman trebuie să înoți 3,8 km, să pedalezi 180km și să alergi 42 de kilometri.  La AROBS X-MAN România au fost cursele de full Ironman distances și half Ironman distances.

La individual fete, la full Ironman, a câștigat Călugărul Andreea, urmată de Torok Daniela Lavinia și Ologeanu Beatrice. La băieți individual, la full Ironman, a ocupat primul loc Vigariu Mihai, urmat de Beres Hunor, iar pe trei a venit Ene Răzvan.

La half Ironman individual, fete, a câștigat Balint Reka, pe locul doi a fost Tuzson Agnes și pe trei Darabant Husanu Noelle Priscilla. La băieți a ocupat locul I Andrei Vrăbii, urmat de Toma Alexandru și Bălan Alexandru.

La proba pe echipe, cei care au fost pe primul loc la full Ironman au fost cei din echipa CID: Mihai Badea, Sebastian Laurențiu Ghioca, Marian Adrian Presuceanu. La half distances a câștigat echipa Arobs Sport Culture formată din Demeny Attila, Emil Hanganu și Robert Suciaghi.

Din punctul meu de vedere triatlonul este o provocare pe care ar trebui să o luăm în calcul la un moment dat în viață. Foarte bine organizat acest eveniment a devenit un etalon în cadrul curselor de acest gen. Avem multe fotografii, nu numai multe dar și tare frumoase pe: XmanRomania.

Acum că am văzut cam ce a fost în țară, haide să vedem ce au făcut sportivii români în afara țării: Ana Cristina Constantin a terminat cursa de 74km de la Tenerife Bluetrail pe locul 48 la fete. Nenu Mariana câștigă la Palic, Serbia cursa de ultra 12 ore. Prin această cursă, Nenu Mariana reușește să facă un nou record național. Tot la Palic, la Campionatul Național de Ultramaraton al Serbiei, s-a mai spulberat un record național. Liliana Dragomir a reușit să alerge 50 de kilometri în 3 ore, 16 minute și 28 de secunde. Prin acest rezultat Liliana a reușit să se califice la Campionatul Mondial de 50 de kilometri, Taiwan.

Din Serbia trecem în Ungaria unde Zsolt Kovacs a finalizat cei 121km de la Mátra și a obținut locul  12 la masculin.

Și cam atât în Cronică, vă las. După atât scris despre alergare, mi s-a făcut poftă de puțină mișcare.

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine