Red Bull X-Alps – Ziua 8

Încă o zi foarte bună de zbor la Red Bull X-Alps. Deși dimineață vremea nu a fost extraordinară, încet încet s-a schimbat și soarele a făcut legea. Toma Coconea s-a îndreptat de dimineață spre Mont Blanc. O mică problema a apărut atunci când o suspanta s-a agățat de creanga unui copac și a trebuit înlocuită. Important este că echipa lui Tomi s-a mișcat bine și pilotul român a putut să își vadă de zborul lui spre Chamonix.

Ieri cei de la Red Bull X-Alps a provocat pe cei ce urmăresc evenimentul să dea un pronostic: ce recorduri atinse la X-Alps vor fi depășite în acest an. Trei dintre recordurile X-Alps au fost stabilite de către Toma Coconea:

  • Cea mai lungă distanță parcursă în alergare într-o zi – 108 km;
  • Cea mai mare altitudine atinsă în zbor – 6071 m;
  • Cea mai lungă distanță totală parcursă în alergare, în cursă – 914 km;

Trei din patru recorduri prezentate sunt ale lui Tomi și cu siguranță cel puțin unul va rămâne în picioare. Nu cred că va putea cineva, în acest an, să alerge peste 914km.

Ziua a opta a adus și mult așteptată “mișcare” a lui Maurer. Că un adevărat campion a reușit într-o zi să pună între el și urmăritori peste 160 de kilometri.

Clar, e cursa lui!

Ziua a început așa cum se sfârșise ziua precedentă: pilotul elvețian flancat de cei doi francezi Maxime Pinot și Benoit Outters.

Cursa, din punctul meu de vedere, s-a decis atunci când Maurer și-a ales ruta între punctul de control (Turn Point) 9 și punctul de control 10 Piz Palu. El a ales o ruta mult mai lungă mai nordică decât ai urmăritorilor săi. Aceștia, Simon Oberrauner, Patrick von Känel,  Maxime Pinot și Benoit Outters au ales cea mai “logică” și scurtă ruta prin Italia. Alegerea acesta a fost făcută și datorită faptului că se anunțau precipitații și furtuni în a două parte a zilei.

Dar, norocul ține cu cei puternici. Maurer a ales cea mai bună varianta. Furtunile așteptate nu au mai sosit așa că elvețianul a putut zbura aproape toată ziua în timp ce urmăritorii săi au avut zboruri scurte și multe momente în care se mișcau la sol în găsirea unor zone bune de decolare și în așteptarea unor termice (cilindri de aer cald care ajută piloți în ascensiunea lor pe verticală).

A fost și un abandon. Americanul Cody Mittanck  a anunțat că renunță la cursă, în jurul prânzului, după o accidentare mai serioasă.

Azi  va fi o zi interesantă. Dacă vremea îi va permite Maurer va încerca să termine cursa în ziua a nouă.

Află cum a fost la Red Bull X-Alps, ziua a șaptea, aici.

Scris de: Vasile Cipcigan