Avertizări de ploi și vijelii. Trasee montane impracticabile

Meteorologii au emis noi avertizări cu cod galben şi portocaliu de ploi abundente şi vijelii, valabile până miercuri seara. Sunt vizate cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane.

Autoritățile au emis marți un mesaj RO-ALERT pentru turiştii aflaţi în zona campingului Plaiul Foii din Zărneşti, în judeţul Braşov, după ce apele unui pârâu s-au umflat în urma ploilor torenţiale, distrugând două podeţe. Alt camping afectat de o viitură se află în zona montană a judeţului Dâmboviţa, în apropierea cabanei Zănoaga. Cele 60 de persoane cazate acolo vor fi evacuate în caz de nevoie. În judeţul Neamţ, salvamontiştii recomandă turiştilor să-şi anuleze excursiile montane programate în Parcul Naţional Ceahlău. Acum singurul traseu practicabil din Masivul Ceahlău este Izvorul Muntelui – Lutul Roşu – Cabana Dochia. Celelalte nu sunt sigure din cauza torenţilor ce se pot forma, avetizează şeful Serviciului Salvamont din judeţul Neamţ.

Atenţionările salvamontiştilor vin în contextul în care mulţi turişti nu ţin cont de avertizările şi sfaturile lor. Este cazul şi unei familii surprinse luni de codul roşu de furtună în zona Cascadei Duruitoarea, unul dintre cele mai dificile trasee turistice pe timp de vreme rea. Acum acest traseu este închis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *