Încălțămintea și îmbrăcămintea pentru hiking

Hikingul defineşte o tură scurtă, de o zi, în natură. Traseele alese sunt de dificultate uşoară spre medie. Hikingul este alegerea ideală pentru cei care vor să vadă peisaje frumoase sau să facă mişcare în natură. Dar cum şi cu ce ne îmbrăcăm pentru hiking?!

Încălţămintea trebuie să fie comodă, să aibă o talpă aderentă şi un grad de impermeabilitate. În funcţie de traseu, putem să alegem o încălţăminte joasă sau una mai înaltă (care ţine glezna mult mai bine pe traseele dificile).

La o zi de hiking, confortul piciorului e foarte important. Şosetele ar fi bine să fie fără cusături sau cu cusături pătrate, care să nu ne deranjeze. Ar mai fi bine să aibă şi zone care protejează piciorul de frecarea cu încălţămintea.

Pantalonii întregi sunt recomandaţi în zile puţin mai răcoroase. Apoi trebuie să ne gândim la faptul că traseele de hiking sunt pline de vegetaţie: ne putem zgâria, ne putem juli, de aceea e bine să avem o pereche de pantaloni întregi. Dacă e foarte cald afară, putem lua o pereche de pantaloni 2 în 1, care se pot transforma, printr-o simplă deschidere a fermoarului, în pantaloni scurţi.

În privinţa tricoului de hiking, nu vă recomand bumbacul, pentru că reţine transpiraţia şi nu se usucă foarte repede. În plus este mai greu decât materialele sintetice. Recomand aşadar materiale sintetice (aşa-zisul tricou tehnic), sau materialele naturale gen lână merinos. Dar şi cămaşa poate fi foarte practică la hiking: când ne încălzim şi transpirăm, desfacem nasturii din faţă, iar aerul intră şi usucă corpul. Un tricou va fi transpirat excesiv în spate, unde e rucsacul. De aceea, la o scurtă pauză, putem să-l întoarcem cu spatele în faţă, astfel că soarele va usca partea umedă. 

Pe munte nu ştim cum va fi vremea, ploaia poate să apară foarte repede; de aceea vă recomandăm, chiar în turele scurte de hiking, de câteva ore, o geacă cu un grad ridicat de impermeabilitate. Dacă vremea se răceşte sau dacă în timpul unei pauze simţim un disconfort termic, e bine să avem la noi o bluză subţire de polar.

În magazine vom găsi băşti şi căciuli de diferite tipuri. Important e să respire şi să aibă o protecţie UV corespunzătoare. Pentru zilele răcoroase e bine să fie în bagaj o căciulă subţire şi o pereche de mănuşi subţiri.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

*powered by Hervis

Scris de: Vasile Cipcigan