Corzile de cățărat

Dacă ești fan escaladă, este bine să cunoști tipurile de corzi pentru cățărat. În linii mari, există două tipuri de corzi: statice şi dinamice. Diferenţa dintre cele două tipuri de corzi e ilustrată de numele lor. Corzile dinamice sunt create pentru escaladă: poţi să ai cu ele nişte nefericite căderi, pentru că ele se întind şi amortizează şocul. Corzile statice în schimb nu se întind, fiind create în special pentru speologie sau pentru alpinism utilitar, aşadar în domeniile în care nu ai nevoie de o alongaţie şi de amortizare a unui astfel de şoc.

Corzile dinamice sunt împărţite în 3 categorii, în funcţie de stilul preferat. E vorba despre corzi simple (single ropes), corzi duble (half ropes) şi corzi gemene (twin ropes):

Corzile dublehalf ropes – sunt ideale pentru traseele de trad climbing sau pentru traseele alpine, unde ai nevoie de cât mai puţină frecare. Şi asta pentru că poate ai în spate un rucsac, iar libertatea dată de aceste corzi e inegalabilă. Practic, fiecare coardă vine plasată printr-o asigurare. În felul acesta, chiar dacă linia traseului merge în zigzag frecarea va fi foarte mică, fiindcă pe stânga va fi coarda maro, iar pe dreapta, coarda albastră.

Corzile gemenetwin ropes – sunt cele mai subţiri dintre toate tipurile. Ele se folosesc împreună şi trec prin aceeaşi asigurare, prin aceeaşi buclă. Sunt ideale pentru căţăratul pe gheaţă, dar în acelaşi timp cu 2 corzi cobori mult mai rapid. Un alt aspect important: având 2 corzi, avem şi una de rezervă; dacă o coardă e afectată de o piatră sau o bucată de gheaţă, rămâne o coardă cu care se poate continua ascensiunea. Pe etichetă, corzile gemene sunt marcate cu 2 inele care se întrepătrund.

– Cele mai uzuale sunt corzile simple (single ropes). Acestea pot fi folosite atât la falezele de căţărat, cât şi în traseele de multipeach. Când ne luăm o astfel de coardă ne interesează în primul rând diametrul şi lungimea corzii. Diametrul determină şi durabilitatea corzii: o coardă puţin mai groasă e mai durabilă, dar e în acelaşi timp puţin mai grea faţă de una mai subţire, care vine mult mai fluid prin bucle într-un traseu dificil.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

Scris de: Vlad Căpușan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *