Concluziile conferinței dedicate sporturilor outdoor pentru persoanele cu diazabilități, organizate la Alpin Film Festival

Lipsa finanțării, vidul legislativ, dar și insuficienta promovare sunt principalele probleme care vizează sporturile outdoor pentru persoanele cu dizabilități. Acestea sunt principalele concluzii ale conferinței „Outodoor în România pentru persoanele cu dizabilități”, găzduite de Alpin Film Festival, la Brașov.

Ziua de joi, 9 septembrie, a fost dedicată la Alpin Film Festival sporturilor outdoor pentru persoanele cu dizabilități.

Evenimentul a debutat cu un atelier de caiac organizat pe Lacul Noua, începând cu ora 12.00, iar de la ora 17.00, în Piața Brassai din Brașov, a avut loc conferința „Outdoor-ul în România pentru persoane cu dizabilități”.

Au participat la discuția moderată de Andrei Huțanu, redactorul-șef Ski&Outdoor Magazine, Ciprian Anton, vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile, Marian Anghel, vicepreședintele „Union of International Mountain Leader Associations” (UIMLA) cu sediul în Elveția, Alex Benchea, alpinistul nevăzător care a escaladat cele mai înalte două vârfuri din Europa, Mont Blanc și Elbrus, dar și cel mai înalt vârf din Africa, Kilimanjaro, și Teofil Vlad, care a urcat de curând pe Elbrus cu echipa Climb Again, expediție în cadrul căreia au atins vârful ambii alpiniști nevăzători Alex Benchea și Răzvan Nedu.

Participanții au incercat să răspundă celei mai importante întrebări din acest domeniu: ce ar trebui făcut pentru ca aceste inițiative minunate, precum cele ale Caiac SMile și Climb Again, în cadrul cărora persoane cu dizabilități au prilejul de a face activități outdoor, să se transforme într-un fenomen de masă.

Concluziile conferinței sunt că persoanele cu dizabilități ar trebui să vrea, sa ceară și să pună, împreună cu societatea civilă, presiune pe autorități pentru a rezolva problemele cu care se confruntă, dar și că este nevoie de colaborare între asociațiile care funcționează în acest domeniu.

Lipsa finanțării, a unui cadru legislativ adecvat, dar și insuficienta promovare și vizibilitate a acțiunilor dedicate persoanelor cu dizabilități sunt principalele probleme identificate de participanții la conferință.

Alpin Film Festival continuă în Brașov, Predeal și Râșnov până duminică, 12 septembrie.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Caiac SMile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *