Depășind imposibilul: 11 sportivi români luptă pentru medalii la Campionatul Mondial de Paraclimbing de la Moscova

Lotul României de Paraclimbing, format din 11 sportivi, a plecat sâmbătă dimineață la Moscova, unde va lupta pentru medalii la Campionatul Mondial, care se desfășoară între 11 și 18 septembrie.

Campionatul Mondial de Paraclimbing se desfășoară o dată la doi ani și este cea mai importantă competiție de profil. La ediția din acest an participă peste 70 de sportivi, iar România va lupta cu puternicile echipe din SUA, Marea Britanie, Japonia, India, Rusia, Slovacia, Italia, Spania, Austria sau Norvegia.

Potrivit asociației Climb Again, la categoria visually impaired a sportivilor cu deficiențe de vedere participă sportivii Cosmin Candoi, Răzvan Nedu, Alexandru Benchea, Ariana Pero, Monika Buzas, Robert Al-Radi, Angelo Simionescu, Vasile Andrieș, Laurențiu Moise și Ionela Grecu, în timp ce Liviu Matei participă la categoria sportivilor de performanță cu diverse deficiențe motorii. 

Sportivii sunt însoțiți de antrenorii Claudiu Miu, Iulian Farkas, Constantin Voicescu și Delia Liscan.

În 2019, România a obținut medalia de aur prin reușita lui Cosmin Candoi din Franța.

„Am avut un an bun până acum, cu medalii de aur, argint și bronz la Cupele Mondiale și cu escaladarea Elbrusului. Iar acum avem un lot mare pentru cea mai importantă competiție a anului. Mergem la Moscova cu dorința de a ne lupta pentru medalii, dar mai ales cu speranța că pentru Cosmin Candoi apărarea titlului din 2019 va fi posibilă. Va fi o competiție grea, dar toată munca și performanțele ultimilor ani ne fac să fim optimiști”, a declarat Claudiu Miu, fondatorul asociației Climb Again și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing.

Acesta spune că, prin aceste participări, Lotul Național de Paraclimbing vrea să atragă atenția asupra acestui sport, escalada, și să determine cât mai mulți copii și tineri cu dizabilități să înceapă să facă sport pentru a-și depăși limitele și a avea o viață mai bună.

La Cupele Mondiale și la Campionatul Mondial de Paraclimbing sportivii sunt clasificați în funcție de nivelul de afectare fizică. În ceea ce privește dizabilitățile de vedere, clasificarea se face pe 3 categorii, după cum urmează: sportivii B1 sunt complet nevăzători, sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%, iar sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Scris de: Călin Pop

Foto: Climb Again

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *