Povestea polițistei din Maramureș care după 4 ani de antrenamente a devenit campioană mondială: Lucram la birou, simțeam nevoia de mișcare

Nicoleta Sasu, polițista de 35 de ani din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, a povestit pentru Ski&Outdoor Magazine cum a trăit momentul în care a devenit campioană mondială la alergare montană, dar și cum a început să practice acest sport.

Nicoleta Sasu a câștigat în urmă cu o săptămână Campionatele Mondiale de Alergare Montană Masters, peste 35 de ani, în Alpii Tirolezi, la Telfes im Stubai, Austria.

A alergat pe un traseu de 7,5 kilometri, „doar urcare, practic s-a escaladat un munte pe poteci”, și a obținut timpul de 48 de minute și 14 secunde.

A fost prima ei participare la o competiție mondială și a reușit să se întoarcă acasă cu medalia de aur.

„E prima participare la o competiție mondială și prima participare la o competiție internațională, ca și concurs. Din delegația României la masters am mai făcut parte la Campionate Europene, dar nu ca și concurent, deoarece nu aveam vârsta de 35 de ani împlinită și nu puteam să alerg. L-am însoțit de Artur, partenerul de viață, care a participat la cursă acum doi ani”, spune Nicoleta Sasu.

Proba s-a desfășurat pe un taseu cu o diferență de nivel de 750 de metri, iar finish-ul a fost la peste 2.100 de metri altitudine.

„Am tras până la capăt, nu m-am oprit nici când am trecut linia de sosire. N-am fost foarte atentă, am zis că trag până când mă opresc și, când i-am văzut pe Arthur și pe doamna care a venit la mine cu medalia, am zis: OK, deci până aici. Fiind pantă, nu știam exact unde tebuie să mă opresc”, își amintește campioana.

Cinci, șase antrenamente pe săptămână

Nicoleta Sasu face alergare din 2017, iar în ultimii ani eforturile i-au fost răsplătite cu medalii câștigate la multe competiții interne.

„Primul antrenament a fost în 4 martie 2017, când Artur Mikloș, sportiv de performanță, s-a întors acasă de la București și a dorit să înființeze un club sportiv aici, la Târgu Lăpuș. Eu, în perioada aceea aveam un loc de muncă sedentar, la birou, simțeam nevoia de a face mișcare. Atunci am participat la primul antrenament și după aceea nu am mai lipsit la niciunul. Am continuat până în ziua de azi”, povestește Nicoleta Sasu.

Anul acesta a obținut patru titluri de campioană națională, la masters, la alergare montană, șosea și pistă, la pistă la probele de 1.500 și 5.000 de metri. La aceste titluri se adaugă alte competiții private câștigate în țară. În total, a participat până acum la peste 50 de concursuri.

Pentru asta e nevoie de efort susținut și de multă perseverență.

„Am un program destul de riguros și fix de la care nu mă abat, 5-6 antrenamente pe săptămână fac, iar pentru concursul acesta, fiind alergare montană, ne-am pregătit special, mai mult pe teren variat pentru a ne obișnui organismul cu ritmul, cu urcările”, spune sportiva.

E decisă să nu se oprească aici.

„Pe termen lung, am în plan ca să-mi dublez performanța obținută și să îmi apăr titlul de campioană mondială la alergare montană în Irlanda, anul viitor, iar înainte voi participa la Campionatele mondiale în aer liber, pistă, cros, șosea, în Finlanda, tot anul viitor”, susține Nicoleta Sasu.

Antrenamente în familie

Nicoleta Sasu are 35 de ani și este de șase luni angajată a Primăriei orașului Târgu Lăpuș, serviciul Poliția locală, unde face muncă de teren. Recunoaște cu umor că, uneori, aleargă și în timpul serviciului.

Când nu este la muncă, aleargă, iar uneori o face în familie, pentru că și partenerul ei de viață și băiatul ei sunt sportivi.

„Băiatul are 8 ani, face și el antrenamente, câte 4 pe săptămână, aleargă de la 4 ani. Are deja 10 cupe în palmaresul lui și multe medalii”, spune, cu mândrie, Nicoleta Sasu.

Artur Mikloș, partenerul ei de viață, a făcut sport de peformanță încă din tinerețe, a fost legitimat la Steaua București. Este maratonist, semimaratonist, are titlul de maestru al sportului la semimaraton, dar și titluri de campion balcanic.

Noua campioană mondială la alergare montană are un mesaj pentru cei care lucrează la birou: să iasă la aer, la mișcare.

„În primul rând pentru sănătate, este pentru binele lor, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, o să-i ajute și o să le dea încredere și curaj. Câtă voință e necesară? Aici e destul de greu să faci de unul singur alergare, e mult mai ușțor să faci într-un grup, te motivezi de la ceilalți, motivezi la rândul tău pe ceilalți, e mult mai ușor”, spune Nicoleta Sasu.

Scris de: Călin Pop

Foto: Nicoleta Sasu/Arhivă personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *