Adrenalină pe verticală

Escalada la stâncă poate fi modalitatea perfectă de a-ți testa limitele și condiția fizică, combinată cu plăcerea de a merge pe munte. Chiar dacă există trasee amenajate cu asigurări fixe, pentru a o practica în siguranță trebuie să cunoaștem câteva reguli de bază. Cei în căutare de extra adrenalină, o practică cu asigurări mobile dacă stânca o permite. Parcurgerea treseelor rămâne la nivelul de pregătire și etică a fiecărui practicant.

sursa: Facebook / RICO

La cățărare se pornește în echipe de câte doi: cel care parcurge traseul și cel care îl asigură. Pentru cei care adrenalina, căutarea de senzații tari sau alte părți rebele ale spiritului de cățărător îi bântuie, există evident varianta de a încerca traseele și fără echipamentul de protecție.

Echipament

Echipamentul este foarte important și este scump, dacă este cumpărat tot, odată. La îndemână rămâne oricând varianta de închiriat sau apelarea la un prieten care are un prieten. Totuși, e bine ca cei care vor să se apuce de escaladat rocile să aibă la purtător următoarele:

– cască (la fel de importantă ca centura de siguranță la mașină);

–  ham (deoarece când urci și ai nevoie de o pauză de odihnă e bine să ai în ce sa stai);

– espadrile pentru aderența necesară pe verticala stâncilor. Durerea e inclusă. Dacă o vei suporta te poti declara cățărător;

– coardă (dacă îți permiți sau ai un prieten care are una. E bine să ai una când urci, e și mai bine când ai una la coborâre);

– bucle echipate (nu buclele rebele ale unuia sau altuia, ci asigurări folosite pe timpul parcurgerii traseului. Sunt cele mai apreciate de începători deoarece sunt primul lucru pe care îl apucă când sunt gata să cadă);

– restul accesoriilor pot fi alese în funcție de culoarea preferată de fiecare sau de utilitatea dată de acestea, ultimul criteriu fiind cel recomandat.

sursa: Facebook / RICO

Pentru practicarea acestui sport este nevoie de timp, dedicație sau, de ce nu, de un motiv să ieși la bere undeva în natură, departe de zgomotul orașului. Pentru unii, este modul de viață perfect prin care se izolează de tot ce le poate compromite starea de bine. Să fii in natură, cățărat pe o stâncă poate fi modul perfect de a evada din cotidian.

Unde se practică și când?

Când vremea o permite, stânca este cel mai bun teren de practică. Cățărarea se poate face pe verticală, diagonală, orizontală sau chiar pe tavane de piatră. Forță psihică și fizică să fie, că tehnica se îmbunătățește.

Când e frig sau în timpul săptămanii, cei care vor să exerseze sau să își descopere mușchi despre care nici nu știau că există pot merge pe alternativa sălilor de cățătat care sunt de la zi la zi tot mai performante.

RICO

Unul dintre cele mai spectaculoase competiții de escaladă la stâncă din România este Rimetea Climbing Open. În fiecare an, timp de 3 zile, sute de oameni se adună pentru a-și petrece timpul pe verticală, escaladând rocile din Piatra Secuiului.  Totul a început în 2006 când, la inițiativa lui Adrian Munteanu, a fost organizat în zonă un prim concurs. Succesul a fost mare, astfel că în scurt timp competiția s-a transformat în festivalul RICO sau Rimetea Climing Open.


sursa: Facebook / RICO

Iar lucrurile nu s-au oprit aici. Pentru a atrage cât mai multă lume spre discipline extreme, dar desfășurate în condiții de maximă securitate, a fost introdusă o nouă atracție: slackline-ul. Alături de băieții de la Slacksylvania, Matei și Andrei reușesc să ofere oamenilor o nouă doză de adrenalină.

Drag de natură


sursa: Facebook / RICO

Chiar dacă numărul celor care participă la Rimetea Climing Open crește de la an la an, cei care au inițiat acest proiect nu uită de natură. Zona se încadrează în grupul select al Sit Natura 2000, așa că nimic nu se face fără avizul custodelui zonei. Plasticul a dispărut complet și a fost înlocuit cu alte obiecte pentru a servi, spre exemplu, celebrul gulyas sau cafeaua care fac diminețile participanților mai ușoare.

Ce urmează?

Să cugeți la cele mai sus menționate și să încerci această disciplină. Dacă te prinde acest microb, nu rata următoarea ediție RICO din 2020. Poate vei deveni chiar tu unul dintre rebelii stâncilor.

de Sorin Barboș / Alpin Expe

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine