– Și pe urechi, și pe urechi! insistă Jenny (Polixeni Zahou, pe numele ei grecesc, neenglezit) în timp ce ne dăm cu cremă de soare în recepția de la Meteora Electric Bike, unde stă frumos aliniată o flotă de 50 de biciclete, dintre care 21 electrice. Jenny și soțul ei, Vasilis Tsiantikos, și-au deschis afacerea în orașul Kalabaka în urmă cu 5 ani, o investiție de vreo 100.000 de euro. Și lucrurile merg ca unse. Mă uit cu coada ochiului la tatuajul floral de pe urmărul lui Jenny, plinuță, drăguță, cu un decolteu generos și unghiile foarte roșii, în timp ce îmi prinde casca pe cap – vai, nu mă pricep singur:). Ne-am înscris la un tur de 4 ore cu Vasilis, 20 km, 40 de euro de persoană, cu opriri la 6 dintre mănăstirile din Meteora și zeci de alte puncte de belvedere către peisajele nepământene ale zonei.
Până scoatem bicicletele în stradă și mai luăm o ultimă gură de apă, s-a făcut deja ora 9 și soarele arde necruțător.
– Pe ecranul de pe cornul din stânga reglezi puterea, de la 1-5 cu care să vrei să te ajute bicicleta, în funcție de pantă. Pe cornul din drepta, sunt vitezele. Vă recomand să mergem pe 5 sau 6. Nu schimbăm viteza în timp ce pedalăm. E ca ambreiajul la mașină, spune Vasilis.
Pornim cu exclamații abia reținute de la prima pantă mai serioasă.
Călărim niște scule fantastice marca Devron Europe, produse în România, biciclete cu reacție, nu alta, plăcere pură, nici măcar nu simți că pedalezi pe dealurile abrupte. Au autonomie de 35-90 de km, în funcție ce cum îți setezi puterea suplinită de motorul electric.
– Neapărat îmi iau și eu una când ajung casă!
– Să știi că toată lumea spune asta, zice Vasilis.
Lăsăm în urmă orașul Kalabaka, apoi satul Kastraki, și urcăm către mănăstiri. Cicadele se isterizează într-un concert asurzitor (semn de căldură mare) din pădurea de pe marginea drumului în timp ce ne afundăm în peisajul marțian al Meteorei, declarat sit UNESCO în 1988. Fie că ești credincios sau nu, acest loc îți dă prilejul unei comuniuni cu natura, apoi pe cel al transcenderii ei către spiritualitate. Nu degeaba Meteora e considerat cel mai fotogenic sit spiritual al Greciei. E imposibil de pus la prins în cuvinte laptele sentimentului aparte pe care ți-l insuflă locurile acestea. Trebuie să vii și să-l simți cu inima ta. La fel ca pustnicii care au început să se aciueze pe aici în buza cerului, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, în mici portaluri, peșteri și fisuri din marile stânci începând cu secolele al X-lea – al XI-lea.
– Iar bicicleleta e perfectă pentru a explora! Mergi mai repede decât pe jos, și mult mai încet ca din mașină. Pierzi atât de multe din mașină…, spune Vasilis.
Perioada de apogeu monastic al Meteorei s-a consumat în secolul al XV-lea când au fost înființate 24 de mănăstiri. Doar 6 dintre ele sunt încă active. Ne oprim de zeci de ori, în toate locurile unde ghidul nostru are o poveste de spus. Și are tolba plină: la Mănăstirea Sfântul Nicolae, la Peștera Dragonului de sub Mănăstirea Sfântul Varlaam, apoi la închisoarea călugărilor, Mănăstirea de maici Russano, Mănăstirea Sfântul Gheorghe, cu eșarfele colorate, Mănăstirea Sfânta Treime, cu accesul cel mai greu, apoi la Marea Meteora, închisă luni, când s-a întâmplat să vizităm noi, și ultima din turul nostru, Mănăstirea Sfântul Ștefan (cea mai ușor de vizitat, cu 32 de măicuțe, cea mai activă dintre toate). Mănăstirile de călugărițe sunt mai populate și mai active, astfel că, în viitorul apropiat, se poate previziona că Meteora va deveni o contrapondere feminină a Atosului masculin.
Scris de: Cătălin Gruia, Foto: Costas Dumitrescu
Cătălin Gruia, fost redactor șef al edițiilor românești ale National Geographic și NG Traveler, a lucrat 20 de ani pentru celebra revistă americană.
Costas Dumitrescu este unul dintre exploratorii și fotografii premiați ai NG Traveler România.
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine