Sibiul găzduiește prima competiție internațională de cable wakeboard din România

Prima competiție internațională de cable wakeboard organizată în România și recunocută de Federația internațională de Schi Nautic și Wakeboard (IWWF) va avea loc la Sibiu, în perioada 12-14 august.

Între 60 și 130 de atleți vor participa la concursul international găzduit de Complexul dedicat sporturilor nautice situat pe Lacul Binder, inaugurat anul acesta de Primăria Sibiu, aflat la aproximativ cinci minute de centrul istoric al orașului.

Potrivit organizatorilor, Primăria Sibiu și Federația Română de Schi Nautic și Wakeboard, complexul întrunește toate condițiile necesare organizării unui eveniment de o asemenea anvergură, inclusiv căi de acces și facilități pentru persoanele cu handicap.

„Este o oportunitate foarte bună pentru România, în primul rând că am intrat în foță în această disciplină sportivă, prin organizarea competiției, și va fi și un proces foarte bun de educare a sportivilor din România, a atleților care își desfășoară activitatea în disciplina respectivă, pentru că până în acest moment nu au avut o referință, neexistând o federație nu a organizat nimeni un astfel de eveniment”, a declarat, pentru Ski&Outdoor Magazine, Ioana Goncea, președinta Federației Române de Schi Nautic și Wakeboard.

Federația a fost înființată în acest an, în urma eforturilor depuse de Ioana Goncea și de clubul pe care îl coordonează, Revo Club.

„Eu de exemplu, în 2017, când am participat la prima mea competiție internațională, în dreptul numelui meu era trecut UNK, adică Unknown, nu auziseră de România, și asta a fost prima motivare, asta m-a determinat să încep să fac demersuri să înființăm federația”, mai spune Ioana Goncea.

Ea a participat la competiții internaționale din 2017 și a ajuns chiar pe prima poziție în clasamentul Mondial IWWF la categoria Master Ladies.

Prin organizarea Sibiu Wake Trophy, o competiție de 4 stele, organizatorii doresc să marcheze și înființarea în acest an a Federației Române de Schi Nautic și Wakeboard.

În cadrul concursului vor avea loc sesiuni demonstrative la care vor participa două persoane cu dizabilități din categoria standing cable wakeboarding, respectiv sportivii Sophie Loubet și Mihăiță Papară.

„Obiectivul acestei acțiuni este de a obține recunoașterea și includerea disciplinei sportive standing cable wakeboarding în cadrul competițiilor organizate sub egida Federației Internaționale de Schi Nautic și Wakeboard (Europene/Mondiale). Menționăm că numărul practicanților la nivel internațional este într-o continuă creștere, deoarece sportivii din loturile paralimpice ce concurează în cadrul probelor de snowboard, pe parcursul verii, practică această disciplină, momentan cu titlu de antrenament, însă, în ipoteza în care obiectivul nostru va fi atins, disciplina va câștiga autonomie și independență”, spun reprezentanții Federației Române de Schi Nautic și Wakeboard.

Aceștia spun că acesta este primul demers international care presupune includerea acestor categorii de persoane în cadrul competițional, singura disciplină recunoscută fiind seated cable wakeboard, dar care se adresează doar persoanelor cu dizalbilități aflate în scaun rulant, o inițiativă susținută de Comitetul Național Paralimpic Român.

În cadrul evenimentului vor exista trei zone amenajate:

  1. Judging Area (zona arbitriilor internaționali) + DJ/MC Area
  2. Riders Lounge (zona sportivilor) – compusă dintr-o zonă de pregătire, hidratare, încălzire (warm-up), kineto (masaj sportiv), recuperare
  3. VIP Area – unde vor fi prezenți delegații oficiali ai Federației Internaționale de Schi Nautic și Wakeboard, reprezentanți ai administrației locale Sibiu, reprezentanți ai sponsorilor și partenerilor.

Printre atleții internaționali de top care și-au confirmat participarea la competiția din Sibiu se numără Oliver Orban (Campion Mondial – Ungaria), Max Milde (Campion European – Germania), Jasper Van Suchtelen (atlet profesionist – Olanda), Patryk Lojek (atlet profesionist – Polonia) și Marko Gacic (nr. 3 în Clasamentul Mondial – Croația).

Înscrierile în competiție se pot face până în 12 august.

Programul Sibiu Wake Trophy va fi stabilit cu exactitate cu o zi înainte de competiție, în funcție și de numărul de sportivi înscriși.

În prezent, programul este următorul:

– Vineri – 12.08.2022 – antrenamente oficiale intre 16:00-20:00

– Sâmbătă – 13.08.2022 – competiția începe la ora 08:00

– Duminică – 14.08.2022 – safety day.

Scris de: Călin Pop

 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine