Unul dintre cele mai „medievale” județe din punct de vedere istoric este fară îndoială Brașovul. Aproape în orice localitate ai opri găsești ceva de vizitat. O biserică veche, ruinele unei cetăți sau case care ascund secole de istorie în spatele zidurilor.
Așa că nu este deloc de mirare că au fost create trasee de vizitare care includ astfel de monumente, unele deosebit de bine păstrate sau altele refăcute în ultimii ani.
Autoritățile județene au pus bazele de curând parteneriatului pentru Ruta Fortificațiilor: un proiect bine conturat ce încorporează fortificațiile din Brașov, Bran, Codlea, Feldioara, Făgăraș, Prejmer, Râșnov și Rupea. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu care este implementat în Brașov: Thematic Trail Trigger (ThreeT), un proiect finanțat din Programul Interreg Europe și care încearcă să îmbunătățească, să protejeze și să sublinieze moștenirea culturală și frumusețile naturale ale zonei pentru care e realizat. În vizita pe care am făcut-o în această vară la invitația celor de la Visit Brașov am explorat două astfel de fortificații.
Prima oprire am făcut-o la Hărman, în dialectul săsesc Huntschprich (Muntele Mierii), o comună aflată la doar câțiva kilometri de orașul Brașov.
În centrul localității ne întâmpină un edificiu măreț – Biserica Evanghelică Hărman.
Biserica fortificată este de fapt o clădire de cult înconjurată de o „centură” formată din ziduri groase și multe camere. Aici se retrăgea populația din zonă atunci când era atacată. Camerele erau locuri de cazare, depozite și încăperi administrative. Zidurile, foarte groase, erau presărate cu „guri de foc” – fante prin care erau atacați cei care doreau să cucerească fortificația.
La Hărman se vede dăruirea administratorului. Locația, foarte bine întreținută, e transformată într-un adevărat muzeu. Pașii te vor purta prin istoria zonei, vei putea admira camere dedicate meșteșugurilor locale, camere dedicate vieții familiale și educației. Istoria și tradiția locală îți sunt prezentate atât vizual, cât și auditiv. Scări abrupte și înguste, coridoare semi-iluminate (păstrând un aer misterios), balcoane și treceri suspendate te introduc în atmosfera secolului al XIII-lea. Cam pe atunci apar și primele mărturii ale sașilor pe aceste meleaguri.
După anii 90, biserica fortificată intră în circuitul turistic și, datorită contribuției financiare a turiștilor, ea este administrată și îngrijită. Sunt renovate încăperi, sunt înlocuite piese de lemn deteriorate, sunt refăcute acoperișurile și sunt amenajate camere tematice.
După cum spunea și ghidul nostru, dacă nu ai vizitat-o până acum „apoi trebuie neapărat” să vii și să te bucuri de această bucățică de istorie.
Cetatea din Hărman ne-a încântat și ne-a făcut curioși, asa că ne-am îndreptat spre o altă destinație istorică – Biserica fortificată Prejmer.
Prejmer este o comună brașoveană formată din trei localități: Prejmer, Lunca Câlnicului și Stupinii Prejmerului. Se află la 15 km de orașul Brașov.Biserica Evanghelică fortificată din Prejmer este, începând cu anul 1999, înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Impresionantă, denotă forță și siguranță. Și istoria ei, la fel ca la Hărman, este legată de cavalerii teutoni și călugării cistercieni. Construcția bisericii a început undeva în secolul al XIII-lea și inițial a fost doar o clădire religioasă. Călugării cistercieni de la mănăstirea Cârța au fost cei care au introdus în construcția lăcașului de cult stilul gotic burgund. Apoi, pentru a face față năvălirilor, au început construcțiile la fortificații.
Zidul de incintă are un diametru de 72 metri și a fost construit în secolul al XV-lea. Are o grosime de 3-4m și o înălțime de 10-12m. Este întărit de patru turnuri, de un coridor al porții foarte impresionant de 32m și de castelul construit ulterior. Acest zid este înconjurat de un șanț de apă lat de aproximativ 7 metri care are malurile formate din ziduri de piatră.
În zidul de incintă avem „guri de foc”, fante pe unde se turna smoală și unde găsim urmele unui dispozitiv de luptă mai neobișnuit numit și „Orga Morții”: un sistem de mai multe arme care trăgeau deodată și care producea mari daune adversarului.
Celula de bază a societății din Prejmer era și este familia. Fiecare familie avea cămăruța sa în incinta fortificației. Peste 270 de astfel de cămăruțe s-au construit. Ce este interesant este faptul că s-au descoperit și două camere dedicate educației.
Pe durata asediilor, localnicii se retrăgeau în cetate și acolo își continuau viața socială. Pe timp de pace, cămăruțele se transformau în depozite de grâne și alimente. În secolul al XVI-lea se construiește și Castelul care este unit cu turnul din SE, formând „Curtea Brutarilor” în care au funcționat o brutărie și o moară antrenată de cai.
Cetatea se prezintă foarte bine amenajată și întreținută. Coridoarele suspendate ne prezintă o bucățică din istoria locurilor. Multe camere ne așteaptă goale, acum, dar în unele ne bucurăm de mici ateliere meșteșugărești, un muzeu interesant și a fost amenajată chiar o clasă de școală.
Și, dacă nu știați – Cetatea Prejmer a primit în 2013 trei stele în Ghidul Verde Michelin, reprezentând cea mai mare distincție pentru o clădire din țara noastră.
În județul Brașov sunt peste 40 de biserici fortificate și vă recomandăm să vă organizați excursia într-un așa zis traseu al bisericilor fortificate. Amintim Cristian, Brașov, Sânpetru, Bod, Hălchiu, Codlea, Vulcan, Ghimbav, bineînțeles Hărman și Prejmer. Și dacă tot sunteți în zonă, nu uitați de cetățile din Râșnov sau Rupea și nici de Castelul Bran.
Text Vasile Cipcigan
Foto Dan Izvoreanu
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine