Am testat bicicletă X-Fact MTB Pro cu ajutorul lui Mihai Aniţan, multiplu campion la Enduro. Acesta a folosit-o timp de o săptămână, apoi ne-a împărtăşit cum i s-a părut:
Mihai Aniţan: Este o bicicletă entry level: pentru plimbări lejere în natură, dacă vrei să ieşi într-un weekend pe un drum forestier. Geometria cadrului, felul în care e construit unghiul de la furcă, sunt făcute pentru acest nivel. Dar asta nu e un lucru rău: e o categorie la care foarte multă lume apelează pentru distracţie, pentru plimbările uşoare, pe drumuri puţin accidentate. Bicicleta vine cu roţi de 29, care par să se stabilească drept noul standard la genul acesta. Ele oferă o tură mai lină, iar roţile pot să ruleze peste orice obstacol.
Ce am schimba?
Mihai Aniţan: Aş face nişte schimbări la pedale, care sunt de plastic, dar se pot înlocui cu unele mai avansate. Este foarte important contactul cu bicicleta, să nu ne sară piciorul de pe pedale când coborâm sau când trecem peste suprafeţe mai accidentate.
Setarea bicicletei, configuraţia ei din faţă, depinde de preferinţa fiecăruia. De exemplu: lungimea pipei, lăţimea ghidonului, inclusiv poziţia frânelor, sunt nişte detalii pe care dacă le luăm în considerare, ne putem personaliza bicicleta să ne dăm cât mai în siguranţă şi să ne bucurăm cât mai mult de fiecare tură. La o bicicletă de genul acesta, aş lua o pipă mai scurtă sau ghidonul un pic mai lat, iar frânele prefer să mi le pun mai sus.
Ce ne-a plăcut?
Mihai Aniţan: Îmi place foarte mult că vine cu frâne hidraulice. De asemenea îmi place foarte mult că ai, ca şi începător, o alegere largă de viteze: avem în total 30 de viteze, cu 10 pinioane în spate şi 3 foi în faţă. Îmi place că are opţiunea să-ţi blochezi furca, ceea ce poate să ajute pe şosele foarte line, în care nu avem nevoie de funcţionalitatea unei suspensii.
Cu un pic de grijă, bicicleta aceasta poate să ţină foarte mult: cadrul nu are cum să cedeze, roţile sunt construite destul de bine. Singurul lucru la care trebuie să fim atenţi când ne cumpărăm o bicicletă de genul acesta e că sunt şanse mari să se slăbească anumite şuruburi; înainte să ne dăm, tot timpul trebuie să verificăm ca roţile să fie strânse, ghidul să fie bine strâns, pentru că acestea se pot deşuruba de la vibraţii. Să avem grijă la transmisie, pentru că e primul lucru care se strică: să punem un pic de degresant pe o cârpă, să ştergem lanţul, apoi îl ungem din nou; să ne asigurăm că e curat şi uns la fiecare tură, iar asta va prelungi foarte mult viaţa bicicletei.
Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.
*powered by Hervis
Scris de: Vasile Cipcigan
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine