Sankt Anton am Arlberg

Sankt Anton am Arlberg
Sankt Anton am Arlberg

St. Anton de mai sus este una dintre cele mai cochete staţiuni din Austria. Mai scumpă decât media, oferă sute de kilometri de pârtii, un teren superb pentru off-piste şi apres-ski de excepţie. Vă voi spune mai multe despre ea şi cred că este bine să încep aşa. Se află la extremitatea vestică a Tirolului, pe drumul spre trecătoarea Arlberg, la aproximativ 100 km de Innsbruck şi la 1.650 km de Bucureşti. Staţiunea are dimensiunile unui orăşel şi este cea mai mare localitate din zonă.

Este legată prin instalaţii de cablu de două sate din apropiere, St. Christof şi Stuben, şi, prin autobuze, de Lech şi Zürs. Sankt Anton am Alrberg totalizează aproape 200 km de pârtii bine întreţinute şi peste 180 km de trasee off-piste, ceea ce este mai mult decât suficient. O chestie faină e că skipassul include şi zona Lech-Zürs şi în 2014 va costa 235 de euro în vârf de sezon.

Sankt  Anton am  Arlberg
Sankt Anton am Arlberg

Altitudinea maximă de plecare a pârtiilor este la 2.650 m, iar sezonul de schi începe în general la sfârşitul lunii noiembrie şi se încheie la sfârşitul lunii aprilie. Nu vă voi spune ce am făcut în fiecare zi şi pe care pârtie – 1, 4, 19 – m-am dat, ci câte-va lucruri care mi-au plăcut în mod special la St. Anton.Zăpadă abundentă, chiar la începutul lui decembrie.

Sankt  Anton am  Arlberg
Sankt Anton am Arlberg

Când am ajuns acolo, de abia se oprise ninsoarea şi erau 30 de centimetri de zăpadă proaspătă.

Conform statisticilor, regiunea Arlberg stă foarte bine la precipitaţii. O zonă imensă de freeride şi cu teren pentru toate nivelurile. Şansele să prinzi zăpadă nouă pe durata a şapte zile sunt mari, dar trebuie să te grăbeşti, pentru că după două zile cu greu mai găseşti o zonă cu zăpadă neatinsă.

Chiar şi atunci există variante, dar trebuie să apelezi la un ghid. Şi că tot veni vorba de ghizi, spre deosebire de cei din celelalte mari staţiuni ale Austriei, aceştia îţi oferă şi sfaturi despre tehnică, nu îţi aleg doar trasa. Mai multe despre ski off-piste puteți afla de pe Skivirus, Alexoffroad a scris un articol bun.

Pârtiile erau foarte bine pregătite şi nu s-au stricat pe parcursul zilei. Oricum, perioada în care am fost nu era una de vârf, iar pârtiile nu erau foarte aglomerate. Cei de la The Telegraph s-au plâns că în perioadele de vârf nu prea ai loc pe pârtie. Tot legat de pârtii, mi-au trebuit trei zile ca să fac jumătate din domeniul schiabil. Nici măcar schiorii avansaţi nu se vor plictisi în zonă. St. Anton are mai multe restaurante de cea mai înaltă clasă. Cel care m-a impresionat cel mai tare este Verwallstube Galzig.

Am auzit că ar avea 2 stele Michelin. Nu am reuşit să verific informaţia, dar mâncarea a fost extraordinară, serviciul, la fel, iar review-urile de pe Trip Advisor sunt excelente.Într-o seară, când sunteţi mai odihniţi, ar trebui să vizitaţi muzeul St. Anton am Arlberg, care se află într-un conac impresionant. Veţi afla despre istoria schiului, prima competiţie de schi alpin (1904), veţi vedea echipamente de schi ale campionilor şi, mai mult de atât, veţi putea mânca un păstrăv afumat şi o prăjitură de casă delicioși. St. Anton, Lech şi Zürs organizează tot felul de evenimente de-a lungul sezonului. Evenimente care nu ar trebui ratate:

Sankt  Anton am  Arlberg
Sankt Anton am Arlberg

Etapa de Cupă Mondială feminin, care are loc în ianuarie la St. Anton. Probele sunt Super G şi Coborâre. Încă nu s-au afişat datele exacte, dar foarte probabil va avea loc la mijlocul lunii ianuarie. Tot în ianuarie este Kjus Heliskiing and Freeride Experience, cu câştigătoarea Freeride World Tour, Lorraine Huber. Conferinţa Snow&Safety, cu ultimele -noutăţi despre metode de creştere a siguranţei în situaţii de risc (avalanşă), teste de schiuri, cursuri de freeride etc.

Cineastic Gondolas, un eveniment cu pro-iecţie de filme de scurtmetraj într-un cadru deosebit, acompaniat de muzică experimentală. Ca să vă faceţi nişte idei despre preţurile de cazare, în funcţie de perioadă, apartamentele au preţuri începând de la 300 de euro de persoană pentru 7 zile, cu skipass inclus, iar preţurile pentru hotelurile de 4 stele cu demipensiune şi skipass inclus pentru 7 zile variază între 700 şi 1.000 de euro.În speranţa că v-ați făcut o idee despre St. Anton, voi încheia aici povestea.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine