Salvamontiștii, în alertă maximă de sărbători

sursa: FB / Salvamont Romania

Peste 1.300 de accidente au avut loc pe pârtiile din România în perioada vacanței școlare și a sărbătorilor de iarnă. Echipele Salvamont au fost chemate zilnic să intervină pentru salvarea turiștilor accidentați în urma practicării sporturilor de iarnă. De asemenea, multe dintre accidente s-au produs din cauza lipsei echipamentului adecvat.

“În această perioadă, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 1.301 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 1.343 de persoane. Dintre acestea, 518 persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgenţă, la unităţile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar o persoană serviciilor IML. Dintre cele 1.301 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, 1.047 de accidente s-au produs pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, diferenţa fiind accidente în restul zonei montane”, a spus Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont.

sursa: FB / Salvamont Cluj

În județul Cluj, salvamontiștii au intervenit în primele două săptămâni ale acestui an în 58 de accidente petrecute la Muntele Băișorii, Feleac, Buscat și Mărișel. Opt dintre aceste cazuri au fost grave, iar persoanele rănite au fost preluare de echipajele SMURD și cele ale Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj.

Sfaturi pentru evitarea accidentelor pe pârtie

Având în vedere numărul ridicat de accidente precum și urmările extrem de grave pe care acestea le pot genera, Salvamont Cluj revine cu sfaturile de siguranță pe perioada de iarnă, cu rugămintea adresată schiorilor de a ține cont de ele:

sursa: FB / Salvamont Romania
 1. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu. Schiați responsabil! Responsabilitatea ocolirii celorlalți schiori revine celui care vine din deal. In cazul provocării de leziuni din cauza ciocnirii dintre doi schiori, responsabilitatea nu este numai de natură morală ci este și una legală.
 2. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
 3. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
 4. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.
 5. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
 6. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
 7. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
 8. Când schiați, purtați întotdeauna cască.
 9. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.
 10. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru- ușor, roșu-mediu, negru-dificil.
 11. Anunțați Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon Salvamont (0725.826.668) în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *