Cu ce ne îmbrăcăm când mergem la schi/snowboard?

sursa: FB / Ortovox

Odată cu trecerea timpului și experiența acumulată, dobândim și talentul de a ne îmbrăca adecvat atunci când vine vorba de a practica schiul,  snowbordingul sau băutul de vin cu scorțișoară și portocală pe una dintre pârtiile îndrăgite. Ce se întâmplă la finalul zilei, după nenumăratele shoturi  și ,,ceaiuri calde” din après ski-urile învecinate te privește doar pe tine –  schiorule/snowboarder-ule sau curiosule cititor.

Constatăm cu stupoare că, după ce frigul ne-a băgat mai repede la un ceai cald decât ne-am fi așteptat, mireasma bluzelor de corp a îndepărtat și cel mai bun prieten, iar șosetele folosite au alungat până și spiritele rele. Însă undeva, într-un magazin, au existat leacurile la toate aceste obstacole așezate în calea fericirii pe timp de iarnă. 

Fie că te dai la vale printre porți sau printre personaje în blugi, fie că eviți brazii la limită și stâncile când ai noroc, tot pe îmbrăcăminte ajungi să dai vina pentru lipsa de confort de peste zi, deoarece îți ține rece, transpiri abundent și, la final, miroase.

De-a lungul timpului, câțiva răzvrătiți și-au pus mintea la contribuție și au făcut ca toate neplăcerile de mai sus să rămână doar scuze pentru cei care ies la agățat fete, brazi sau garduri, sau să stârnească admirația celor din jur cu echipamentul pe care îl etalează.

Schiul de pârtie presupune mult efort, fie că ești începător sau expert. La vale ai șanse reale să transpiri, în timp ce la deal te congelezi, în special pe anumite instalații de cablu unde deseori viteza acestora nu depășește melcul la proba de sprint. Date fiind condițiile dure la care ești expus tu, marele talent, îți sugerăm o combinație care te poate surprinde plăcut și care chiar să îți insufle curajul să te dai întreaga zi, fără scuze și compromisuri.

Lenjeria – cea de care lumea nu vorbește, din motive ușor de înțeles, ar fi înțelept să fie din lână de merinos. Da, acea lână fină și plăcută la care mulți au o alergie imaginară doar pentru că aud cuvântul “lână”. Prima utilizare este mai grea, după care vei ajunge să schimbi toată garderoba. Revenind la lenjeria intimă, ideal ar fi să fie boxeri, în special la domnișoare.

Lâna de merinos cucerește orice utilizator mai ales când vine vorba de îmbrăcămintea de corp – poate cel mai important articol vestimentar pe care îl poți purta atunci când te pui pe schiuri sau placă. Avantajele sunt net superioare oricărei alte fibre sintetice: miros zero după câteva utilizări intense, greutate și volum reduse (ai loc pentru altele în bagaj), design atrăgător (ai grijă în preajma cui te dezechipezi, s-ar putea uita lung la tine). Bine de știut: bluza de corp să stea în pantaloni atunci când ești pe pârtie, ca în cazul în care situația a scăpat de sub control și trebuie să te aduni de pe jos să nu trebuiască să scoți zăpada din chiloți. E suficient din  ochelari și jachetă.

Șosetele groase să fie tot din lână de merinos, garantat că două-trei zile nu le vei schimba cu altele.

Second layer – trecând la nivelul următor, ar fi indicat să mai ai un așa numit al doilea strat (second layer) valabil doar în partea superioară a corpului. Unii folosesc polare, acele bluze moi și pufoase care ar trebui să țină de frig, să facă transferul de umezeală spre jachetă și care să și arate bine atunci când sunt expuse la vedere. Recomandarea când vine vorba de material rămâne aceeași: lâna de merinos, motivele fiind tot cele de mai sus. Ideal ar fi să fie fără glugă, asta dacă vrei să nu arăți ca Cocoșatul de la Notre Dame.

Mult râvnita jachetă de schi, apogeul tehnologiei, visul de o iarnă al celor mai bogați ruși (iarna următoare cumpără alta, indiferent de preț), e cuibul cald și refugiul sticluțelor de cognac și rom în buzunarele atent cusute în interior; restul sunt detalii. În realitate, ne mișcăm bine datorită materialelor și inovațiilor din ultimii ani în ceea ce privește funcționalitatea acestora. Evident, totul se rezumă la preț. Această minune vestimentară îți oferă posibilitatea să te manifești pe pârtie indiferent de condițiile meteo.

Jachetele de schi îți țin  în primul rând de cald, datorită diverselor tipuri de materiale izolante. Cele mai ieftine sunt cele sintetice din plastic reciclat, apoi puful cel de toate zilele, care,  dacă îl ajunge umezeala se adună la un loc parcă ar vrea să se încălzească el în loc să-i țină cald celui care poartă jacheta, și evident LÂNA, care pe lângă avantajele mai sus menționate nu e afectată de umezeală.

Apoi, jachetele de schi te protejează de precipitații (ninsoare, lapoviță și, pentru cei care forțează iarna atunci când nu trebuie, și de ploaie), având diverse tipuri de membrane, cele mai cunoscute fiind Goretex-ul, Dermizaxul și E-vent-ul, cu valori impresionante și care chiar funcționează, permițând umezelii create de corp în momentele de maximă mișcare să se elimine chiar dacă afară sunt precipitații. Finisajele contează și ele, cusăturile, lipiturile, croiul, totul trebuie gândit foarte bine. Altfel, chiar dacă ai dat o avere pe ea, jacheta va arăta și funcționa ca un IMS cu motor de John Deere 9RX. 

Un alt aspect de care trebuie ținut cont este alegerea mărimii potrivite. Lungimea este foarte importantă; ar fi indicat ca jacheta să vină până sub șezut, nu deasupra, deoarece atunci când vei sta pe telescaun vei încălzi bancheta iar ție îți va fi frig. Gulerul să fie suficient de înalt încât să nu permită aerului rece să pătrundă, însă nici prea înalt ca la fiecare respirație umezeala să aburească lentila ochelarilor. Gluga este un avantaj dacă poate fi trasă peste cască în caz de vreme rea. Fusta de zăpadă este un accesoriu util în special pentru cei care schiază în mai toate condițiile.

Pantalonii au parte și ei de aceleași tehnologii precum jachetele și respectă  aceleași principii. Un accesoriu de unii apreciat, de alții evitat sunt bretelele. De asemenea, căciulile, mănușile, bandanele au fiecare ceva de zis în tot acest film în care personajul principal rămâne tot lâna. Despre mănuși trebuie vorbit ceva mai mult, ele trebuie să vină perfect… ca o mănușă, nici prea strâmte, nici prea largi, nici prea fit, nici prea umflate, priza trebuie să fie fermă,  materialul rezistent, membrana adevărată, umplutura termică performantă (lână sau primaloft).

De la pârtie până la off piste e doar un pas. Sau, mă rog, o vale, câțiva brazi, stânci și multe trânte. Un avantaj, îl constituie, de cele mai multe ori, zăpada afânată (trânta controlată). Apoi oamenii puțini, fără blugi și jachetă bomber, fetele altfel, cunoscătoare, care poate se dau mai bine ca tine; însă privilegiul de a le vedea nu îl au toți – numai cei care îndrăznesc să calce dincolo de marginea pistelor amenajate.  

Și dacă undeva curcubeul dăinuie veșnic, se datorează designerilor vestimentari care se exprimă prin culorile pline de viață de pe hainele celor ce se aventurează după linie.

Rețeta se respectă și aici, până la partea de jachetă și pantaloni, unde în cele mai multe cazuri umplutura termică lipsește. Lipsește pentru că cei care îndrăznesc să treacă linia acceptă că orice plăcere presupune un munte de urcat pe schiuri sau cu ele în spate. Așadar jacheta trebuie să fie ușoară, respirabilă, impermeabilă și să facă față vânturilor de pe crestele golașe. Unde nici pasărea nu zboară iarna, zboară câte o căciulă sau mănușă, dacă nu are sistem de prindere pe mână.

Inventivitatea și mintea odihnită ale celor care creează astfel de haine contribuie la funcționarea aproape perfectă a organismului când vine vorba de aventuri în afara pârtiilor. Fiecare ventilație e gândită pentru a oferi maximum de eficiență atât la jachete, dar în special la pantaloni.

Acești adevărați eroi ai pantelor virgine, mai au un as în rucsac. O haină care să țină de cald și bine atunci când situația o cere. Are de cele mai multe ori o umplutură de puf suficient de groasă încât vânturile tăioase să pară o simplă adiere. Sfânta jachetă de puf cu glugă și material exterior care respinge apa e haina în plus, pe care cu bucurie o cară mulți dintre cei care se aventurează dincolo de marginea pârtiei și care de-a lungul timpului și-a dovedit eficiența și fidelitatea.

Dincolo de pârtie lucrurile devin reale și serioase, iar echipamentul vestimentar joacă un rol decisiv și, uneori, chiar salvează vieți. Pentru a ajunge aici ai nevoie de o doză de nebunie faină, disponibilitate de a-ți face noi prieteni, de a descoperi noi teritorii și a împărtăși și altora frumusețile iernii din afara pârtiei. Toate acestea nu pot fi văzute și povestite dacă echipamentul nu îți permite. Un echipament neadecvat îți va pune viața în pericol sau îți va provoca senzații de disconfort care frizează, de multe ori, durerea.

Găsește echipamentul potrivit pentru schi și prinde reducerile de primăvară pe https://www.alpinexpe.ro/ .

Află mai multe despre cele mai bune echipamente pentru sporturile de iarnă și activitățile outdoor din revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.

Scris de: Sorin Barboș / Alpin Expe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *