Cum să-ți alegi corect echipamentul de schi

Alegerea echipamentului de schi este foarte importantă nu numai pentru a învăța mai ușor mișcările corecte, dar și pe viitor pentru a oferi confort și siguranță pe pârtiile de schi. Când intri într-un magazin specializat, în primul rând trebuie să știi ce vrei și să fii conștient de nivelul tău de pregătire.

La alegerea schiurilor corespunzătoare trebuie să ții cont de aptitudinile tale. Pentru nivelul începători trebuie să-ți alegi schiuri de nivel mediu sau sub acest nivel și în niciun caz schiuri foarte tehnice (de performanță) care te împiedică să-ți însușești corect mișcările.  Înălțimea schiului trebuie aleasă după înălțimea corpului, după stil și, nu în ultimul rând, după greutate. O greșeală foarte des întâlnită la începători este alegerea unor schiuri foarte scurte, în ideea că înveți mai ușor. Nimic mai fals! Acest lucru nu te va ajuta să faci mișcările corect și vei avea nevoie de și mai mult timp să-ți corectezi deprinderile greșite.

Pentru începători nu este indicat ca schiul să fie foarte precis ascuțit (grade în minus la canturi), dar este recomandat să fie tot timpul ceruit, deoarece astfel se asigură o alunecare fluidă (nu agață) și întoarcerea mai ușoară în viraje. Nu este corectă mentalitatea că pentru începători schiul nu trebuie ceruit deoarece alunecă tare, principiul de bază al schiatului fiind tocmai alunecarea (glisarea) cât mai fluidă.

Schiul potrivit trebuie să-ți ajungă cel puțin până la bărbie sau, cel mult, să fie egal cu înâlțimea corpului. În cazul în care ai o greutate corporală mai mare decât cea normală pentru înălțimea ta poți să adaugi  5-10 cm în plus la lungimea schiului. Raza schiului trebuie să fie o medie (14-16 m), nici într-un caz una foarte mică sau foarte mare. Spre exemplu, la alegerea unor schiuri cu o rază foarte mică la care nu te poți încadra pentru că nu posezi tehnica necesară, ai tendința de subvirare, iar la alegerea unei raze foarte mari (18-21 m) forțezi închiderea virajului prin derapajul cozii, fapt care la schiurile tip carving nu este corect. Radiusul reprezintă raza cercului pe care îl închid schiurile în cazul în care virezi constant pe ambele canturi.

Bețele de schi se aleg în funcție de înălțime.  La începători este recomandat ca lungimea să fie cu 5 cm mai mare decât pentru avansați. În cazul în care nu achizionați bețele dintr-un magazin specializat, alegerea se va face ținând bățul în mână în așa fel încât cotul să închidă un unghi de 90 grade.

Foarte important este să-ți procuri un clăpar potrivit ca mărime și flex. Când cumperi un clăpar, după ce l-ai încălțat și ai închis clapele, ridică-te în picioare, stai pe talpa clăparului și îndoaie genunchii. În poziția aceasta clăparul trebuie să se așeze perfect, fără goluri între ciorap și picior.

Închiderea corectă a clapelor se face în felul următor: la clăparii cu 4 clape totdeauna se închide a doua clapă de jos în sus (de la laba piciorului) astfel încât piciorul să-ți alunece în spate și să nu rămână gol la călcâi. Apoi urmează prima clapă, a treia și a patra.

Clăparul nou cumpărat trebuie să se așeze perfect pe picior, nu trebuie să fie mai mare. Ciorapul interior din clăpar va ceda oricum după câteva zile de schi și va crea spații suplimentare.  La clăparii cu ciorap termoformatabil  (custom fit, termo fit, human fit etc.) este bine să te adresezi la magazine specializate care pot face această operațiune.

Flexul indică forța pe care o imprimă clăparul în cazul în care încarci (apeși) vârful schiului. Pentru începători se recomandă alegerea unui flex mai mic, acesta fiind mai receptiv la comenzile date de către schior. Și aici, în cazul unei greutăți peste medie se poate alege un flex mai mare. Flexul diferă de la producător la producător (de exemplu un flex de 90 nu este identic între doi producători).

Foarte importantă este și reglarea corectă a legăturilor după bocanc și a forței de deschidere în funcție de greutate și lungimea tălpii clăparului. Aceste operațiuni sunt recomandate a se efectua în service-uri specializate întrucât setarea necorespunzătoare a legăturilor poate duce la accidentări grave.

Află sfaturi și informații despre cele mai bune echipamente pentru sporturile de iarnă și activitățile outdoor din revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.

Scris de: Tamas Deak, Polartek Sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *