Alergarea pe munte. Lista lucrurilor necesare

Alergi pe munte? Este bine atunci să fii echipat bine și să ai în dotare câteva item-uri care pot să îți fie de mare ajutor. Uite o listă cu lucrurile pe care ar trebui să le ai la tine atunci când ieși la o alergare mai lungă.

1. Folie de supraviețuire – nu ai de unde să știi când tu sau altcineva poate avea nevoie de ea.

2. Trusă de prim ajutor – te poți salva pe tine sau poți salva pe cineva la nevoie dacă are loc un accident.

3. Lanternă frontală – chiar dacă ieși pe lumină, nu știi niciodată ce se întâmplă pe munte, așa că e bine să o ai la tine.

4. Mănuși – vremea e capricioasă în zonele de munte, poți porni în tricou și apoi temperatura să scadă brusc odată cu creșterea în altitudine, deci mai bine să nu riști.

5. Geacă impermeabilă – în zonele muntoase vremea se schimbă destul de repede, așa că e bine să ai mereu la tine o geacă impermeabilă care să te protejeze de intemperii.

6. Bandană sau căciulă – e foarte important să ai extremitățile acoperite pe vreme rece, nu pierzi energie suplimentară și scad enorm de mult șansele de hipotermie.

7. Foiță de vânt – poate ca e o zi însorită și frumoasă, dar pe crestele munților deseori e vânt puternic. Poți avea nevoie oricând de ea.

8. Fluier – mai ales dacă ieși singur, e important să îți faci simțită prezența pe traseu, mai ales prin pădurile dese. Așa eviți orice contact față în față cu un animal sălbatic.

9. Telefon cu bateria încărcată – în caz că te rătăcești sau în caz că altcineva are nevoie de ajutor, e important să poți anunța autoritățile.

10. Spray cu piper – în cazul în care mergi pe un traseu necunoscut, poți da oricând de câini agresivi de la stânile din zonă.

11. Minim 1 litru de apă și 2-300g de mâncare solidă – poți avea o zi proastă, sau te poți simți rău, astfel tura poate să dureze mai mult decât credeai. E bine să ai suficientă apă și ceva de ronțăit în plus.

12. O hartă cu zona în care te afli – uneori e posibil să nu ai semnal la telefon, sau poate rămâi fără baterie la ceas.

Ține cont mereu de prognoza meteo și îmbracă-te corespunzător. Alege-ți pantofii cei mai potriviți pentru traseul pe care îl faci.

Nu te aventura inconștient neechipat!

Scris de: Alin Cîrdei

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine