Alergarea pe munte. Lista lucrurilor necesare

Alergi pe munte? Este bine atunci să fii echipat bine și să ai în dotare câteva item-uri care pot să îți fie de mare ajutor. Uite o listă cu lucrurile pe care ar trebui să le ai la tine atunci când ieși la o alergare mai lungă.

1. Folie de supraviețuire – nu ai de unde să știi când tu sau altcineva poate avea nevoie de ea.

2. Trusă de prim ajutor – te poți salva pe tine sau poți salva pe cineva la nevoie dacă are loc un accident.

3. Lanternă frontală – chiar dacă ieși pe lumină, nu știi niciodată ce se întâmplă pe munte, așa că e bine să o ai la tine.

4. Mănuși – vremea e capricioasă în zonele de munte, poți porni în tricou și apoi temperatura să scadă brusc odată cu creșterea în altitudine, deci mai bine să nu riști.

5. Geacă impermeabilă – în zonele muntoase vremea se schimbă destul de repede, așa că e bine să ai mereu la tine o geacă impermeabilă care să te protejeze de intemperii.

6. Bandană sau căciulă – e foarte important să ai extremitățile acoperite pe vreme rece, nu pierzi energie suplimentară și scad enorm de mult șansele de hipotermie.

7. Foiță de vânt – poate ca e o zi însorită și frumoasă, dar pe crestele munților deseori e vânt puternic. Poți avea nevoie oricând de ea.

8. Fluier – mai ales dacă ieși singur, e important să îți faci simțită prezența pe traseu, mai ales prin pădurile dese. Așa eviți orice contact față în față cu un animal sălbatic.

9. Telefon cu bateria încărcată – în caz că te rătăcești sau în caz că altcineva are nevoie de ajutor, e important să poți anunța autoritățile.

10. Spray cu piper – în cazul în care mergi pe un traseu necunoscut, poți da oricând de câini agresivi de la stânile din zonă.

11. Minim 1 litru de apă și 2-300g de mâncare solidă – poți avea o zi proastă, sau te poți simți rău, astfel tura poate să dureze mai mult decât credeai. E bine să ai suficientă apă și ceva de ronțăit în plus.

12. O hartă cu zona în care te afli – uneori e posibil să nu ai semnal la telefon, sau poate rămâi fără baterie la ceas.

Ține cont mereu de prognoza meteo și îmbracă-te corespunzător. Alege-ți pantofii cei mai potriviți pentru traseul pe care îl faci.

Nu te aventura inconștient neechipat!

Scris de: Alin Cîrdei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *