GALA MUNTELUI – Schi de tură: Maria Roșca

Maria Roșca s-a  născut şi trăiește în oraşul Zărneşti din judeţul Braşov. Ea se consideră foarte norocoasă că s-a  născut aici, la poalele Pietrei Craiului, astfel că de mică a avut o poartă deschisă către frumusețile naturii şi totodată către lumea sportului.

A practicat volei când era mai  mică iar acum în afară sezonului de schi-alpinism, alerga şi merge cu bicicletă. Practică schi-alpinismul din 2018, iar de trei ani este legitimată la CSA. Steaua București. În decembrie 2018, cu susținerea F.R.A.E., a participat în Austria la un curs internațional de schi alpinism pentru tineret, în urmă căruia a primit licența națională de schi alpinism. În toți acești ani împreună cu colegii și antrenorul  a făcut ture pe schiuri în munţii: Piatra Craiului, Făgăraş (zona estică și zona Bâlea), Leaota, Bucegi şi Iezăr Păpuşa, ture în care s-a urmărit creșterea bagajului de cunoștinte tehnice și fizice despre munte și mai ales despre munte în sezonul de iarnă.

​La nivel competițional, preferă cursele clasice, lungi, deoarece o atrag urcările şi coborârile tehnice.  

​În 2018 a câştigat locul 1 la cadete la Campionatul Naţional Vertical. 

​În 2019 a participat la: Cupa Călimani, Cupa Vlădeasa unde a câştigat locurile 3 la categorie; la Campionatul Național de schi alpinism individual  – locul 2 la categorie; la Bâlea Ski Alpinism Race – locul 1 open feminin ski de tură şi Predeal Vertical Race – locul 1 la categorie.

​Anul 2020 a fost mai dificil din cauza pandemiei mai ales că nu s-au putut desfășura toate competiţiile, dar Maria nu s-a lăsat, a mers la cele care s-au ţinut: Campionatul Naţional de Vertical, Azuga – locul 2 la categorie, Cupa Caraimanul – locul 3 la categorie, Campionatul Național de ski alpinism individual, Bucegi – loc 1 junioare şi Bâlea Ski Alpinism Race – locul 1 open feminin ski de tură. 

​În acest an, 2021, a câștigat locul 1 open feminin la Campionatul Național de Sprint, Azuga. Persoana care mă inspiră că şi sportiv este antrenorul meu, datorită căruia am şi început să practic acest sport, dl. Lucian Clinciu.

​Constanța în rezultate, determinare și seriozitate în pregătire acestea sunt atuurile sportivei Roșcă Maria Ina. Și este foarte tânără!

La sfârșit o salutare din partea ei:

​„În continuare sper că totul să meargă din ce în ce mai bine, cu performanțe pe măsura muncii depuse şi cu sănătate pentru toată lumea!”

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *