Trofeul GALA MUNTELUI 2021: Freeride ski – Alin Gavozdea

Dacă cauți pe internet „Alin Gavozdea” dai de o chestie tare interesantă – un model de schiuri Reghin – Onixx Gavo – pro – model Alin Gavozdea. Da, există un model de schiuri cu numele lui. „Un schi jucăuș și sălbatic, ca și patronul sau spiritual” descriu cei de la Reghin acest model.

Și pe bună dreptate a apărut acest model de schi. Alin Gavozdea, Gavo cum îi spun apropiații, a făcut istorie în freeride-ul autohton. De când se știe este pe schiuri. A început cu schiul alpin. Și a făcut performanță! Din Sibiu fiind, a concurat pentru CSS Sibiu între anii 1985-1994. Schiul alpin i-a dezvoltat spiritul competițional sau el și-a exprimat spiritul competițional prin schi alpin (nu știm siguri). Ceea ce știm este faptul că tânărul schior a ocupat un loc pe podium la toate competițiile la care a concurat. Nu-i plăcea să stea în public să admire sportivii premiați.

Prin ’94-’95 începe să cocheteze cu freeride-ul. Era și greu să nu-l apuce cheful de creste, zăpadă neatinsă și coborâri spectaculoase. Întotdeauna a fost o persoană extrem de capabilă să ducă lucrurile la extrem. Poate că multă lume îl știe pe Gavo că un super freerider dar să nu uităm – omul acesta a făcut istorie în skateboarding, „un sport în care el, pentru Sibiu, este că un spărgător de gheaţă în Antarctica” – se amintește într-un articol din Ora de Sibiu.

Din 2001 am găsit rezultate în freeride. Alin Gavozdea apare în statistici – și doar pe 1, 2, 3… podium tot timpul. Sincer, mai des vedem locul 1. Bâlea, Bușteni, Harghita Băi, Poiana Brașov, Azuga, Mogoșa, Budapesta, București, Sinaia, Izvoare Baia Mare. Peste tot pe unde a fost o competiție care implică un om, o pereche de schiuri, coborâri spectaculoase, sărituri extreme și trickuri inedite, Gavo a participat și a bifat un loc pe podium. Una dintre pasiunile lui este fotografia și este un foarte bun fotograf. Dar de-a lungul timpului a dat subiect de fotografie la o grămadă de împătimiți ai obiectivului.

Liniile pe care le alege, să coboare versanții, sunt extrem de spectaculoase. „Cele mai tari linii pe care le-am văzut sunt ale lui Gavo” spune Paul Popescu „Pogo”. Și așa este. Își alege liniile în funcție de calcule numai de el știute (nu degeaba a terminat facultatea de matematică) și apoi începe coborârea. Și aici dispar toate calculele… E plăcere pură!! Se dedică cu atât patos coborârii și zăpezii încât spectacolul e total. Viteză amețitoare, sărituri la limita realului, viraje imposibile, asta face Gavo în zăpada munților săi preferați. Asta îl definește! După cum spuneau și producătorii de schiuri – „jucăuș și sălbatic”.

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine