Trofeul GALA MUNTELUI 2021: Schi alpin – Ania Caill

Ania Caill, născută în Limoges – Franța, este cea mai în formă schioare româncă. Rezultatele de la probele de viteză în schiul alpin din ultimii doi ani au adus-o foarte aproape de top 30 mondial. Deși inițial a concurat pentru Franța, unde a câștigat în 2011 campionatul național (pentru categoria ei de vârstă), a ales în 2012 să concureze pentru România.

​Mama sa, româncă, i-a insuflat de mică dragul de România și faptul că în 2012 a ales țară noastă a fost un gest extrem de natural. “A fost o schimbare dictată de inimă mai mult decât orice altceva. Era foarte important pentru mine să concurez sub culorile țării mamei mele…” spunea Ania într-un interviu din decembrie 2017.

​Pentru România a fost un mare câștig. Ania a venit foarte bine pregătită, foarte determinată să obțină rezultate excelente.

​Specializată în probele de viteză – Super G și Coborâre, în 2014 și 2018 Ania Caill reprezintă țară noastră la Olimpiadele de iarnă de la Soci (Rusia) și PyeongChang (Correa). La Soci s-a clasat pe locul 22 la Combinată iar în Coreea locul 36 la Super G și 28 la Coborâre.

​În 2016 suferă o accidentare, într-un antrenament oficial de la etapă de Cupa Mondială din Lake Louise. Recuperarea este lungă dar Ania reușește să revină și, după o pregătire în Chile, începe să concureze în Cupa Europei și Cupa Mondială.

​Prima proba de Coborâre în CM, după accidentare vine abia în 2018 la Cortina D’Ampezzo. Ania termină pe locul 39 această cursa. Aici, așa cum s-a obișnuit deja de ceva vreme, a avut-o lângă ea pe mama ei – Dana Caill. Ea încearcă să suplinească lipsurile din staff-ul sportivei, dar în primul rând este susținătorul și sprijinul moral cel mai important.

​Începând cu anul 2018 începe colaborarea cu Clubul Corona Brașov, Ania devenind sportivă legitimată la acest club. Participă la Campionatul Mondial în 2019, eveniment ce a avut loc în Suedia la Are. Sportiva clubului brașovean este singura schioare din România prezentă în proba feminină de coborâre. Ania Caill termină cursa pe locul 37 la aproape 3 secunde de podium.

​Ioan Valeriu Achiriloaiei, unul dintre cei mai buni schiori pe care i-a dat România devine, începând cu sezonul 2019-2020, “omul orchestra” din stafful Aniei. Manager sportiv, serviceman, șofer, antrenor, reprezentant în relația cu federația… omul acesta le face pe toate dar, ce este mai important, se dedică în totalitate și le face pe toate foarte bine. Și rezultatele nu se lasă mult așteptate.

​Sezonul 2019-2020 a fost unul de excepție pentru Ania. În Cupa Europei la Schi Alpin s-a clasat, la final, pe locul 9 în clasamentul general al competiției, la Coborâre.  După un început mai ezitant de sezon, Ania și-a intrat în cele din urmă în ritm și, la începutul lunii februarie, a terminat pe locul 2 în Cupa Europei care s-a desfăşurat la Pilă Vale d’Aosta, stabilind, astfel cel mai bun rezultat la schi alpin al României din ultimii 30 de ani și a mai obținut apoi un loc  7 la cursa de coborâre de la Crans Montană din Elveţia.

​Pandemia a întrerupt sezonul competițional. A urmat un an de pregătire fizică și tehnică echipa Ania Caill– Ioan Achiriloaiei având în plan rezultate mult mai bune față de sezonul precedent.

​Doar atât va mai spun – în ultima săptămâna Ania a urcat pe 4 podiumuri de premiere în Cupa Sloveniei. Mai multe va invit să citiți pe site-ul nostru: ski-outdoor.ro.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *