Schioarea Ania Caill se pregătește în Elveția. Antrenorul Ioan Achiriloaie speră să obțină includerea ei în lotul olimpic: E dreptul ei

Sportiva Coronei Brașov Ania Caill se află în aceste zile pe pârtiile din Saas-Fee, Elveția, unde se pregătește alături de antrenorul Ioan Achiriloaie pentru Cupa Mondială. Deși nu a fost inclusă în lotul pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, Achiriloaie spune că va lupta pentru ca Ania să concureze în China: Este locul ei de drept, obținut pe schiuri.

Pregătiri în Elveția

Antrenorul Aniei Caill spune că pregătirile decurg bine.

„Stăm aici zece zile, dintre care opt zile de schi, trei-una de pauză-trei-una de pauză și ultimele două la final. Scopul pregătirii e Cupa Mondială și Olimpiada”, a declarat Ioan Achiriloaie pentru Ski&Outdoor Magazine.

Acesta susține că, în 5 septembrie, Ania va avea 28 de zile de schi, ceea ce înseamnă jumătate din zilele de antrenament pe schiuri planificate până în decembrie.

După acest cantonament, va urma o pauză de câteva zile, iar apoi sportiva va relua antrenamentele de pregătire în vederea Cupei Mondiale, programată la începutul lunii decembrie, în Canada.

Lupta pentru lot

Ioan Achiriloaie este hotărât să obțină includerea Aniei în lotul care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Beijing din februarie 2022. Deși Federația Română de Schi a făcut deja propunerile pentru lot, Ania Caill nu a fost inclusă.

„Lotul s-a anunțat, ei au propus un lot olimpic și nici nu ne-au băgat în seamă, ca de obicei. Eu am trimis mai multe rânduri de hârtii oficiale și așteptăm să vedem ce răspuns primim, iar dacă nu primim, când vin acasă o să încerc să intru în dialog direct cu oamenii implicați”, spune antrenorul.

Este însă hotărât să obțină includerea sportivei în lot. Se bazează pe experiența acumulată anul trecut, atunci când Ania nu a fost inclusă în lotul pentru Mondiale.

„Federația nu a vrut să ne înscrie la Campionatul Mondial și era aceeași diferență, Ania fiind la probele ei pe 90 și ceva în lume, iar sportivii ceilalți pe 1.900. Au încercat și nu au reușit, pentru că am reușit să îi covingem să nu o facă. Acum, pare că au început aceeași treabă”, povestește antrenorul.

„E dreptul ei, obținut pe schiuri”

Ioan Achiriloaie spune că Ania este singura sportivă din România calificată nominal la Olimpiadă, pe baza punctajelor și rezultatelor obținute până acum din iulie 2019.

„Este o blasfemie ca Ania să nu fie în lotul olimpic, din toate punctele de vedere. Anul trecut dădeau motive că ea nu face probe tehnice, acum le face și e prima româncă și detașată inclusiv la proba de slalom uriaș, care este proba tehnică”, susține antrenorul.

Conform acestuia, includerea în lotul pentru Beijing ar însemna a treia participare a Aniei la Olimpiadă.

„Ania trebuie să participe la aceste competiții pentru că este locul ei de drept, pe merit, obținut pe schiuri”, este convins Achiriloaie.

Ania Caill

Ania Caill, născută în Limoges, Franța, este cea mai în formă schioare româncă. Deși inițial a concurat pentru Franța, unde a câștigat în 2011 campionatul național (pentru categoria ei de vârstă), a ales în 2012 să concureze pentru România.

Specializată în probele de viteză – Super G și Coborâre, în 2014 și 2018 Ania Caill reprezintă țară noastră la Olimpiadele de iarnă de la Soci (Rusia) și PyeongChang (Correa). La Soci s-a clasat pe locul 22 la Combinată, iar în Coreea locul 36 la Super G și 28 la Coborâre.

​​Începând cu anul 2018 începe colaborarea cu Clubul Corona Brașov. Participă la Campionatul Mondial din 2019, eveniment ce a avut loc în Suedia la Are, fiind singura schioare din România prezentă în proba feminină de coborâre. Ania Caill termină cursa pe locul 37 la aproape 3 secunde de podium.

​Ioan Valeriu Achiriloaiei a devenit managerul sportiv al Aniei începând cu sezonul 2019-2020. În acel sezon, în Cupa Europei la Schi Alpin, Ania s-a clasat, la final, pe locul 9 în clasamentul general al competiției, la Coborâre.  La începutul lunii februarie a terminat pe locul 2 în Cupa Europei care s-a desfăşurat la Pila Vale d’Aosta, stabilind astfel cel mai bun rezultat la schi alpin al României din ultimii 30 de ani.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Corona Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *