O zi de Heliski în Munții Țarcu

Știu, primul gând care-ți trece prin cap este „aoleu, sigur e scump”. Al doilea: „aoleu, cu elicopterul?” Da, ieftin nu este. Și da, trebuie să te sui în elicopter.

Eu am cochetat vreo 5 ani cu ideea înainte de a-mi lua inima (și portofelul) în dinți. Acum pot să spun cu tot zâmbetul pe buze că după ce treci prin experiența asta o vei muta de pe lista de ceva-de-făcut-o-dată-în-viață pe un wishlist anual.

De ce a durat 5 ani? De fiecare dată când începeam să pun pe hârtie planul mă împotmoleam în fricile de genul Dacă nu fac față? Dacă mă pierd pe vreo vale? Dacă pățesc ceva? Până toamna trecută, când am văzut că băieții de la New School Academy, instructorii de la care am învățat să alunec pe zăpadă, organizează weekenduri la heliski în grupuri mici unde vin ei cu tine. Eu mai luasem lecții de progresie cu ei – cum treci de la pârtie în powder, cum începi să te joci cu mici sărituri și 180-uri.

Nu știu alții cum sunt, dar pe mine o oră de progression session mă scutește în medie de 5-6 ore de dat cu fundul de zăpadă pe subiectul respectiv. Evoluție în freeride cu instructor la heliski mi s-a părut cea mai bună idee a anului!

Zis și făcut! Am sunat și m-am alăturat unui grup cu alte 3 persoane (toți foști elevi) și am pornit spre Muntele Mic pentru o sesiune full day de Heliski. Tot cu un gol în stomac, dar un pic mai liniștită că era Vlad (instructorul meu) cu mine. Cazare la cabană, o mămăliguță de vis făcută de gazdă și somn.

Sâmbătă, trezirea la 7.30 AM (deci mai târziu decât într-o zi de weekend în Poiana Brașov unde la ora aia trebuie să pleci din casă dacă vrei să prinzi parcare), mic dejun și afară pe pârtie pentru încălzire, să facem 2-3 viraje în zona de confort înainte de urcare. Apoi se sună de intrare la clasă și ne adunăm toți (am numărat vreo 6 grupuri de 4 persoane) pentru instructajul de safety – pentru că nu te duci pe munte fără transciever, sondă și lopată și fără să știi ce să faci cu ele.

Dezvolt un pic partea de siguranță pentru că la mine asta a fost principala reținere. Deși heliskiul a devenit mai cunoscut în ultimii 4 ani, organizatorii acestor ture – echipa Heliski România zboară și coboară văile din zonă de-o viață și citesc cerul și norii cu ochi de căpitan de vas pe ocean. Dacă e vânt puternic nu se zboară. Dacă e ceață densă nu se zboară. Dacă e risc de avalanșă nu se zboară.

Iar de fiecare dată când elicopterul se ridică în aer și te lasă in the middle of nowhere pe o creastă, unul dintre ei rămâne cu tine. Iar între el și Vlad, cu un raport de 2 oameni cu experiență la 3 rideri cu skilluri medii spre avansate, mi-a dispărut și orice urmă de frică și m-am dus cu toată bucuria pe liniile pe care le deschideau băieții.

Și ce linii… Noroc cu pozele, că altfel nu știu cum aș putea explica în cuvinte. La finalul a 10-15 minute de zbor ajungi în locuri în care ți-ar lua 2 zile să ajungi pe schi de tură. Înmulțește asta cu 6 zboruri pe zi și aia este dimensiunea experienței. Zăpadă neatinsă cât vezi cu ochii, într-o liniște cum n-am mai trăit decât la scufundări la 10 metri sub apă.

Am prins o zi senină, cu soare, și am ajuns înapoi la cabană cu vreo 30 de minute înainte de apus. Regruparea de final cu gașca întreagă de cele 6 grupuri de dimineață – 25 de oameni toți cu zâmbetul cât fața. Ne-a luat vreo 15 minute de liniște să procesăm ceea ce tocmai trăisem. După care a venit explozia de conversație, povești și poze. Aps(heli)ski este și el o experiență în sine.

New School Academy organizează cu Heliski România sesiuni de heliski cu grupuri mici, de maximum 4 persoane, însoțite de un Instructor ISIA Level 1 care te ajută să evoluezi și să te bucuri de zăpada mare și ghid  UIAGM / AGMR care asigură trasee adaptate nivelului grupului și o experiență safe pe munte.

 

New School Academy este o școală certificată de schi & snowboard și kitesurfing. Cu peste 15 ani de experiență ca instructori și folosind cele mai moderne tehnologii și tehnici de predare, îi găsiți iernile în Poiana Brașov și verile în Gokceada (Turcia). 

www.new-school.academy

https://www.facebook.com/newschoolacademy/

https://www.instagram.com/newschoolacademy/

www.heliskiromania.com

https://www.facebook.com/heliskiromania/

https://www.instagram.com/heliskiromania/

Text: Cristina Pavel

Foto: Heliski România

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine