Allen Coliban, primarul Brașovului: Fiecare pârtie din Poiana Brașov are farmecul ei

A concurat, a câștigat și a instruit schiori pe pârtiile din Poiana Brașov. Fiecare pârtie are farmecul ei, spune, într-un interviu acordat Ski&Outdoor Magazine, Allen Coliban, primarul Brașovului, care își dorește să readucă Poiana în elita destinațiilor pentru competițiile de schi.

Reporter: Ca brașovean, Poiana este locul în care v-ați format ca schior, mergând pe urmele bunicului – participant la olimpiade, campion național și balcanic – și ale tatălui, la rândul său practicant al schiului de performanță. Aici ați concurat, ați câștigat și ați instruit apoi schiori. Cum vedeți viitorul acestei stațiuni, acum că aveți oportunitatea de a influența o bucățică din istoria acestui domeniu?

Allen Coliban: Obiectivul meu, încă de la începutul acestui mandat pentru Poiana Brașov a fost de a transforma stațiunea într-o stațiune pentru patru sezoane, astfel încât brașovenii și turiștii să se bucure de Poiană nu doar în sezonul rece, ci și pe parcursul anului. Iar al doilea obiectiv, poate la fel important, este să readucem Poiana Brașov în elita destinațiilor pentru competițiile de schi. Dacă acum 50-60 de ani, Poiana Brașov avea capacitatea să organizeze concursuri de schi la nivel internațional, consider că și acum trebuie să redevină una dintre cele mai importante stațiuni pentru competiții de schi alpin din această zonă a Europei.

Avem deja două competiții pe care le organizăm de câțiva ani în Poiană. Putem să creștem. Dacă inițial aveam doar o pârtie certificată de Federația Internațională de Schi, în acest moment am ajuns la trei pârtii pe care se pot organiza competiții, iar pe viitor pregătim o modernizare a Poienii Brașov, astfel încât să putem să îi primim și pe schiorii de agrement, dar și pe schiorii profesioniști și când se face întuneric.

Tocmai de aceea avem trei proiecte pentru iluminatul pârtiilor pentru nocturnă. Pentru unul vom începe lucrările foarte curând și sperăm ca sezonul viitor deja să se schieze în nocturnă pe pârtia Lupului Inferior. La celelalte se lucrează la studiul de fezabilitate. Vorbim de iluminat Pârtia Sub Teleferic, pârtia de competiții a Poienii, și pârtia Drumul Roșu, una dintre cele mai lungi pârtii din România. Și, în câțiva ani, sperăm ca turiștii, dar și sportivii, să poată schia pe pârtia din Poiana Brașov de la 9 dimineața până seara la orele 20:00 – 22:00 în cele mai bune condiții.

Totodată, pregătim și extinderea transportului pe cablu. Vom avea legături alternative la telegondola care urcă în Postăvaru. Vom avea telescaune, care vor urca până în Poiana Ruia și de acolo în Kanzel. Astfel, vom activa și pârtia Kanzel, care, din păcate, de atâția ani a rămas neutilizată, fiind în trecut una din pârtiile utilizate de profesioniștii în schiul alpin. Brașovul a fost și rămâne cea mai bună stațiune de schi din România. Tocmai de aceea, mii de schiori brașoveni și turiști vin pe pârtiile din Poiană în fiecare săptămână.

R: Poiana Brașov se află în prezent în topul preferințelor schiorilor din România, având peste 2 milioane de treceri prin turnicheți în sezonul anterior. Cum veți gestiona acest succes pe termen mediu și lung, astfel încât vizitatorii să aibă o experiență cât mai plăcută pe pârtii și în afara lor?

A.C.: Deja am început să lucrăm la partea de pregătire a fluxului acesta mare de iubitori ai schiului și snowboardului. Avem o parcare multietajată în apropierea Poienii Brașov în sistem park&ride, iar de acolo, împreună cu regia de transport, avem shuttle-uri care îi duc pe schiori de la parcare până la stația telegondolei și telecabinei mici. În plus, de anul trecut am introdus o linie de transport care să facă legătura între gară și pârtiile din Poiana Brașov, cu două stații intermediare, astfel încât să fie utilizată nu doar de turiștii care vin cu trenul, ci și de brașovenii care vor să urce la schi și nu mai sunt nevoiți să vină ca până acum în Livada Poștei. La acestea se adaugă și sistemul de transport pe cablu de care vă spuneam mai înainte, care înseamnă noi linii de telescaun, teleschiuri, astfel încât legăturile cu partea superioară a masivului să fie mult mai ușoară pentru cei care vor să practice schiul în Poiana Brașov.

R: În perioada 3-5 martie 2023 va avea loc în Poiana Brașov un eveniment cu totul deosebit pentru stațiunile din România – festivalul Massiv. Ne puteți spune pe scurt despre ce este vorba?

A.C.: De anul viitor, din martie, Brașovul devine o destinație pe harta marilor evenimente muzicale din România. Între 3 și 5 martie, vom avea Massif 2023, un eveniment organizat de către cei care până acum au adus României Festivalul Untold de la Cluj și Neversea de la Constanța. Vorbim de oameni care au experiență în organizarea de mari festivaluri, astfel încât pe lângă iubitorii de schi, vom avea și iubitorii de muzică, și sperăm împreună cu cei care organizează acest eveniment să transformăm Poiana Brașov nu doar în principala stațiune de schi, ci și într-un punct de atracție pentru tinerii din Europa.

Vor fi două scene principale în centrul de agrement și la baza pârtiei Bradul. Vom avea evenimente însă în tot Masivul Postăvarul, astfel încât și schiorii să se poată bucura de muzica bună, dar și pentru cei care vin special pentru un eveniment din categoria Untold Neversea, iar de anul viitor Massif Poiana Brașov.

R: Schiați în Poiana de câteva decenii; cum arată pentru dumneavoastră o zi perfectă pe schiuri în Poiană?

A.C.: Pentru noi, brașovenii, zilele perfecte de schi sunt zilele din timpul săptămânii, pentru că numărul schiorilor este mult mult mai mic decât în weekenduri. Încercăm să ajungem cât mai devreme pe pârtie, astfel încât să ne bucurăm de pârtii perfecte. Dacă și ninge, atunci avem un schi pe pulver, care este o senzație nemaipomenită. Îi recomand oricui vrea să simtă cum alunecă schiurile prin zăpadă, iar dedesubt este pârtia tare. Este și relaxant, și în același timp și plăcut schiul în pulver.

Cei mai mulți dintre noi ne oprim la Cabana Postăvaru, cabana la care s-au oprit și părinții noștri și bunicii noștri și continuăm această tradiție. Fiecare pârtie din Poiana Brașov are farmecul ei. Există pârtii abrupte, există pârtii late, chiar dacă sunt abrupte, cum este Ruia. Există pârtii de competiții, cum este Sub Teleferic, dar există și pârtii pe care putem schia împreună cu familia, cum este Sulinarul sau cum este Drumul Roșu. Cel puțin de la Cabana Postăvarul în jos este o pârtie plăcută, relaxantă, pe care și cei mici și cei mai puțin pregătiți se pot bucura de frumusețea schiului. O altă pârtie, pe care nu o utilizează mulți, dar pe care mergem noi, brașovenii, atunci când este foarte multă lume la instalația pe cablu, este Lupului inferior, care are telescaun. Este o pârtie scurtă, dar în același timp destul de abruptă, astfel încât să te bucuri de schi, iar numărul celor care schiază acolo este destul de mic.

Pentru că vorbim de perioade ale zilei în care putem schia, le recomand, și brașovenilor și turiștilor, și schiul de tură. Este un sentiment foarte plăcut să urci pe schiuri, să mergi la Cabana Postăvaru pe întuneric, să te bucuri de prietenii pe care-i găsește acolo și apoi la lumina frontalelor să cobori până în Poiana Brașov.

R: Vă mulțumim pentru timpul acordat și sperăm să ne vedem pe pârtie!

Interviu realizat de Iancu Verdeș

 

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine