Un skipass cât șase: SkiHarghita

Cutreierând munții Harghitei, vei întâlni inevitabil cel puțin o pârtie de schi. Majoritatea sunt afaceri ”de familie”, cu două-trei pârtii, o școală de schi, un centru de închirieri, o pensiune și un resturant cu specialități locale. De câțiva ani încoace, șase dintre aceste domenii s-au reunit în SkiHarghita – un skipass valabil întreg sezonul pe pârtiile din Borsec, Bogdan, Bucin, Băile Homorod, Ciumani și Șumuleu.

Borsec este o stațiune cu tradiție aflată în plină renaștere. Pârtiile Speranța și Prichindel au 680, respectiv 814 metri lungime și sunt echipate cu un teleschi. Este un domeniu potrivit în special pentru inițiere, care beneficiază de oferta de servicii și de cazare a unei stațiuni consacrate. La baza pârtiilor se află un mic patinoar și un restaurant cu terasă. Recent a fost inaugurat în centrul stațiunii un spectaculos centru spa și balnear, cu piscine interioare și saune.

În drumul dinspre Praid spre pasul Bucin am găsit domeniul Bogdan. Pârtia Bogdan 1 provoacă și recompensează deopotrivă orice schior, având o pantă roșie spre neagră, ce se îmblânzește treptat spre bază. Pârtia Bogdan 2 este o albastră plăcută, cu priveliști superbe. În vârful pârtiilor se poate lua masa și se poate dormi la primitoarea cabană Bogdan. Zona se pretează și la schi de tură.

Un pic mai sus, lângă pasul Bucin, la 1300 de metri altitudine se află pârtiile Havas Bucin; aici am găsit una dintre cele mai plăcute pârtii pentru inițiere – aproape un kilometru de pârtie albastră lată, cu pantă uniformă, cu o variantă mai dificilă spre bază și două teleschiuri. Există și un covor rulant pentru inițiere. Întregul domeniu beneficiază de instalație de nocturnă.

În Băile Homorod se află o pârtie de inițiere de 400 de metri lungime, construită împreună cu o pârtie pentru sănii lângă un complex hotelier cu spa elegant.

Coborând din pasul Bucin ajungi în Ciumani, unde se află cea mai lungă pârtie din Harghita – aproximativ doi kilometri de pârtie clasificată drept albastră, dar cu o pantă perfectă ca să îi bucure și pe cei mai avansați. Pârtia este echipată cu instalații de zăpadă artificială, iar pe porțiunea aferentă primului teleschi are nocturnă. La baza pârtiei se află un covor rulant pentru inițiere și un centru de închiriat echipamente. Cazarea se poate face în camerele și apartamentele pensiunii Veresvirág de la baza pârtiei sau la pensiunile din Ciumani, la circa 3 kilometri distanță.

Șumuleu este domeniul ”de casă” al ciucanilor: un teleschi cu două variante de coborâre – o pârtie neagră și una albastră, ambele cu instalații de zăpadă artificială și nocturnă.

Scris de: Iancu Verdeș

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine