Jacheta SOLISKO

Foarte complex și foarte tareee!!! Asta spun despre schiul de tură și asta spun și despre jacheta Solisko.

Schiul de tură înseamnă urcări dificile, urme în zăpada mare, tranziții rapide sau mai puțin rapide (aici te lovește frigul), coborâri spectaculoase, căderi și mai spectaculoase, gol alpin, pădure, ninsoare, vânt, soare binemeritat.

Pentru un lucru atât de complex avem nevoie de un echipament complex. Jacheta Solisko este răspunsul celor de la Northfinder pentru provocările acestui sport de aventură.

Un concept hibrid care dorește să ne mulțumească, să ne facă să ne simțim confortabil în mișcare, indiferent dacă vorbim de urcare, coborâre sau tranziții. În zilele în care am testat jacheta Solisko am urmărit următoarele caracteristici:

          respirabilitatea

          izolarea termică

          elasticitatea

          protecția împotriva vântului și umidității exterioare

          accesoriile

Respirabilitatea – Jacheta respiră foarte bine (eu sunt o persoană care transpiră foarte mult). Blizzard Thermal, tehnologia Grid își fac tare bine treaba, elimină rapid transpirația de pe corp. În partea din spate (unde ai rucsacul), în zona axilelor, în zonele laterale și, foarte important, gluga acestei jachete (glugă pe care eu o port sub cască),  elimină foarte bine transpirația.  În zonele de tranziții sau în pauze m-am simțit bine, fară a avea probleme cu frigul din cauza umidității.

Izolarea termică – Pentru izolație termica avem Pertex Quantum și Polartec Aplha Direct, probabil printre cele mai bune materiale dedicate de pe piață. Aceste materiale sunt și foarte ușoare. Le găsim în zonele unde resimțim frigul cel mai tare: zona toracelui, la mâneci și în zona superioară a spatelui. Într-una din zile am prins o vreme tare urâtă – vânt, ceață, frig, într-un cuvânt – urât. Am avut un first layer din merino și jacheta Solisko. A fost chiar ok, nu am resimțit frigul.

Elasticitatea – Aici am fost tare încântat. Mi-a plăcut foarte mult. Nu iți limitează nici o mișcare. Chiar și când ai pieile de focă în buzunare (volumul crește considerabil) nu simți limitare. Este exact cum spune eticheta – “4 Way Stretch”.

Protecția împotriva vântului și umidității exterioare – izolarea termică vine și cu o protecție necesară împotrivă vântului și umidității exterioare.Umerii, partea superioară a spatelui, partea frontală, antebrațele sunt zonele cele mai expuse. În aceste zone avem Pertex Quantum, un material ultraușor, dens cu o structură ripstop. Avem 10000mm cu 10000g/m2/24h. Eu nu pot să zic că am simțit nevoia să iau ceva peste în zilele cu umiditate ridicată și cu vânt. Dar nu am avut zile cu vânt foarte puternic. Pe coborâri, când se simte tare curentul de aer din față, nu am simțit că acesta trece prin materialul din zona frontală.

Accesoriile – Ca accesorii am fost foarte încântat de buzunarele verticale frontale, buzunare mari, compartimentate, în care poți să iți pui tare bine pieile de focă. Fermoarele YKK sunt foarte rezistente și funcționează de zici că sunt unse.  Jacheta are reglaje laterale, iar  mânecile au o fantă pentru degetul mare. În zona de jos a spatelui avem un buzunar cu fermoar vertical foarte bun pentru obiecte mici la care vrei să ai acces rapid. Dar, cel mai tare accesoriu (părerea mea) este gluga. Aceasta respiră foarte bine (noi transpirăm și eliminam multa căldură prin pielea capului), eu o folosesc sub cască și cate zile am fost cu jacheta la tură nu am avut nevoie să pun ceva suplimentar pe cap.

În concluzie, Jacheta Solisko mi-a plăcut tare mult! Un produs hibrid, complex care  aduce protecție și confort în practicarea schiului de tură sau a drumețiilor hibernale.

Scris de: Vasile Cipcigan, salvator montan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine