Himalaya la pas. Circuitul Annapurna din Nepal

destinatii de vacanta in strainatate
Photo: Feri Teglaș

Împreună cu alți 9 medieşeni am participat, în aprilie, la un circuit de trekking în munții Himalaya, în Nepal. Circuitul Annapurna se întinde pe parcursul a 200 de km la altitudini între 2.000 și 5.000 de metri, punctul cel mai înalt fiind pasul Thorang – La 5.416 m.

Photo: Feri Teglaș

Traseul te poartă de-a lungul a 17 zile (poate fi făcut și în mai multe sau mai puține) în zone arctice cu ghețari veșnici și până în zone tropicale cu bananieri și vegetație luxuriantă. Este un traseu extrem de frumos, cu peisaje care îți taie răsuflarea și cu oameni ospitalieri care știu să respecte și răsfețe turiștii.

Am zburat București – Dubai – Kathmandu. Ajunși în aeroport, am fost întâmpinați cu ghirlande de flori de către un reprezentant al agenției care ne-a și facilitat transportul la hotel. În Kathmandu am stat la un hotel foarte frumos și elegant – Kathmandu Suite Home. Prima zi am dedicat-o unei vizite ghidate în capitala Nepalului – Kathmandu. Cunoscut și ca Orașul Templelor, este situat la 1.400 m altitudine în Valea Kathmandu și este centrul istoric, cultural și economic al Nepalului, cu o populație multietnică de aproximativ 1 milion de locuitori, în mare parte hinduși și budiști.

Photo: Feri Teglaș

Ziua 1 de trekking – Dharapani (1860 m) – Chame (2650 m) – aproximativ 7 ore cu pauză de prânz în Timang

Prima zi de trekking efectiv ne-a cam plouat, însă, din fericire, a fost singura zi cu vreme nepotrivită. În rest, după cum o să vedeți, am avut vreme bună, soare și temperaturi plăcute.

Ziua 2 de trekking – Chame (2650 m) – Lower Pisang (3250 m) – Upper Pisang

După ce am primit eșarfe nepaleze de la gazda noastră din Chame, am pornit spre Pisang, bucurându-ne de vremea bună și de primele peisaje cu vârfurile Himalayene. Am continuat traseul de trekking trecând prin Ghyaru, un sătuc de 33 de case aflat la 3.730 m altitudine și am ajuns în Manag unde am stat mai multe nopți pentru a face ture de aclimatizare. Prima tură am făcut-o la lacul Gangapurna, urcând până la Chongkor view Point la 3.750m. Sunt importante aceste ture de aclimatizare pentru că permit corpului să se adapteze la scăderea presiunii parțiale a oxigenului, scăderea umidității și la radiația solară crescută. Scăderea presiunii parțiale a oxigenului atmosferic influențează în principal schimburile de gaze la nivel pulmonar.

Manang – Ledar – Thorung High Camp – Pass – Muktinath

După cele 3 zile petrecute în Manang la Himalaya Singi Hotel, unde am avut și duș și wireless, a sosit momentul să mergem mai departe către Ledar la 4200m. Peisajele continuă să ne surprindă, poteca este “Nepali Plat” adică cu suișuri și coborâșuri line.

Scris de: Feri Teglaș

Mai multe despre expediția lui Feri Teglaș în Munții Himalaya puteți afla din primul număr al revistei Oudoor Magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *