Ionuț Zincă. Viteză pe verticală

Ionuț Zincă, multiplu campion național la orientare și alergare montană la seniori, aleargă din copilărie și nu pare să se oprească prea curând. În 2012, a obținut medalia de bronz la proba de scurtă distanță la alergare montană în Turcia. Un an mai târziu, a câștigat medalia de bronz la mondialul de alergare montană de lungă distanță în Polonia. Ionuț Zincă este dublu vicecampion mondial la skyrunning, cu titluri obținute în 2013 și 2014. La OUTDOOR live, el ne-a povestit totul despre pasiunea lui pentru alergare și munte.

Vasile Cipcigan: Salu, Ionuț! Te rog să te prezinți în câteva cuvinte.

Ionuț Zincă: Am crescut într-un orășel micuț din Prahova, lângă Ploiești, în Plopeni. Cariera mea sportivă a început la 11 ani. Am practicat la început orientarea, până la vârsta de 19 ani. Situația din România și interesul federației, al guvernului în general, pentru sport și sportivi știm că e aproape de zero sau foarte mic. De aceea am decis să plec din țară. În ideea de a continua sportul, am ales Spania. Acolo am cunoscut în primul an și cursele montane și din 2003 am început să alerg și la cursele montane. Apoi am descoperit cursele sky race, care se desfășoară la o altitudine mai mare. Mi-au plăcut, pentru că priveliștea e mult mai frumoasă decât cele de trail, prin pădure.

Vasile Cipcigan: În Spania erai considerat o vedetă în skyrunning. Cum erau competițiile acolo? În 2013-2014, ai fost al doilea din lume la sky race.

Ionuț Zincă: M-am bucurat cred de cele mai frumoase clipe din cariera mea de sportiv în Spania. Am avut norocul să rămân în Țara Bașcilor, în nord, iar acolo muntele pentru ei e o religie. Cea mai importantă cursă din lume, consider eu, este acolo. Vin și 10.000 de spectatori. Imaginați-vă asta pe munte! 42 de kilometri, se împrăștie peste tot. E o cursă incredibilă, un fel de Turul Franței. Acolo uiți de oboseală, uiți de tot, îți dau aripi. De la plecare până la sosire, nu există să nu fie măcar o persoană care să ovaționeze, să facă gălăgie. Lista de start apare într-un ziar și toți sunt cu ziarul la ei și și dacă te cunosc, și dacă nu, încearcă să spună numele tău! Rămâi mirat de unde te cunosc.

Vasile Cipcigan: Ce înseamnă orientarea sportivă, să înțelegem acest sport.

Ionuț Zincă: E un sport care a pierdut mult din anvergura lui, până la Revoluție era destul de popular. Erau chiar concursuri de 1.000 și ceva de persoane, la noi în țară. E un șah în alergare. Ai o hartă, un punct de start și trebuie să treci prin anumite puncte, în ordinea în care ți se dă. Cine face cel mai bun timp, câștigă. Se pleacă eșalonat, din 2 sau 3 puncte. Ulterior a apărut sprintul. Startul se dă din minut în minut. Avantajul acestui sport este că te poți califica de la 10 până la cât poți. S-a făcut și categorie 90+. Acest sport a decăzut foarte mult în România.

Vasile Cipcigan: La începutul anilor ’90 cam toate cluburile de copii aveau orientare turistică. Tu ai fost campion balcanic la 15 ani.

Ionuț Zincă: Tot anul am muncit pentru acea medalie. Eu am mai prins încă din vechea gardă de antrenori buni ai României. Eu am fost cam finalul de generație. Prima dată mi-am dorit să intru în lot, am intrat în primul an și am reușit să obțin și prima medalie la individual, a fost un bronz. A fost incredibil. Noi a trebui să ne batem și cu cei mai mari de 17-18 ani și am câștigat. Nimeni nu se aștepta. Încă aveam rezultate la mondiale, acum au dispărut.

Vasile Cipcigan: Cum ai reușit să transformi plăcerea ta în performanță și profesionalism?

Ionuț Zincă: În Spania câștigai ceva din concursuri, dar nu puteai trăi din asta. trebuia să lucrezi. Intram dimineața la 8 dimineața la lucru, ieșeam la 8.30 seara și alergam, 30-35 de kilometri. A fost o perioadă grea. Un alt moment a fost când a venit tatăl meu m-a văzut seara când am venit de la antrenament, obosit, plouat, iar el m-a întrebat de ce continui să mă chinui, când băieții de vârsta mea merg la discoteci sau  au alte distracții. I-am spus că eu vreau să trăiesc din asta, vreau o Cupă Mondială, un  campionat mondial. Și am continuat și nu îmi pare rău de nimic. Dacă nu încerci o să rămâi cu gândul dacă încercam sau făceam ceva… Trebuie să visezi sus.

Vasile Cipcigan: Ce planuri de viitor ai?

Ionuț Zincă: Eu sper să ne lase să ținem campionatul mondial de anul acesta. Mă simt bine, antrenamentele merg bine. Asta sper. Ar trebui să fie în Spania, în noiembrie. Sper să se liniștească puțin lucrurile până atunci. La anul mi-aș dori să reintru în circuitul skyrunning și a curselor grele.

Urmărește integral emisiunea OUTDOOR live cu Ionuț Zincă, aici.

Interviu realizat de Vasile Cipcigan