Mulți se întreabă de unde vine, ce este, la ce ajută și care sunt principiile pe care funcționează. Pe scurt, Merino este menționată în literatura de specialitate având originea în sud-vestul Spaniei urmând ca, la sfârșitul secolului XVIII, australienii și neozeelandezii să aclimatizeze specia și să obțină cea mai bună lână dedicată articolelor vestimentare.
Și de aici începe love story-ul cu împătimiții muntelui pe timp de iarnă sau de vară, cu mămicile grijulii față de micuții și micuțele ce se bucură din plin de fiecare clipă petrecută afară, cu cei care doresc doar să arate bine și chiar cu cei ce muncesc în condiții climatice greu de suportat de omul de rând.

Aceasta este ,,lâna de aur, Sfântul Graal sau materialul suprem” pentru iubitorii de activități outoor, mai întâi de toate pentru că nu miroase. Da, nu prinde miros decât după multe utilizări intense, deoarece fibra organică, în cazul de față lâna, este dotată cu o proteină minune care neutralizează bacteriile responsabile de mirosurile neplăcute. Așadar, fie tura cât de lungă, zilele de schi cât de multe, că problema mirosului e rezolvată. Totuși, un efort minim seara înainte de culcare, merită depus: mai exact îmbrăcămintea se pune frumos la aerisit până dimineață când va fi gata de o nouă utilizare în condiții de igienă perfecte. Asta, deoarece greutatea rucsacului e esențială în orice tură și nu poți duce multă îmbrăcăminte.
O altă surpriză pentru utilizatori este faptul că lâna de Merino poată să absoarbă umezeală până la 35% din greutatea sa și la atingere să pară că este uscată. Dacă transpirația este mai abundentă iar îmbrăcămintea se udă nu e nici o problemă deoarece, spre deosebire de materialele sintetice, lâna ține de cald, iar acest lucru poate să-l confirme orice doamnă sau domnișoară care a folosit îmbrăcăminte de corp din lână de merino la schi.
Utilizarea ei pe timp de vară poate părea deplasată, însă adevărul este că poate fi folosită fără nici o problemă și, mai mult decât atât, este chiar recomandată, dat fiind că pe vreme caldă bacteriile se dezvoltă mai ușor și mai repede.
Bazat pe informațiile de mai sus avem următorul scenariu: 2 perechi de șosete, una din lână de merino și una din material sintetic, 35 grade sau ploaie, câteva sute de metri sau kilometri de parcurs, apoi momentul în care trebuie dată jos încălțămintea. Cu siguranță șosetele de lână vor salva momentul iar a doua zi vor fi gata pentru un tratament similar, în timp ce șosetele de material sintetic vor fi aruncate în primul tomberon sau vor fi folosite pentru alungarea spiritelor rele.
Un alt beneficiu major este acela că fibra de lână merino nu se încinge la soare ca un material sintetic și oferă protecție UV ridicată. Așadar, nu este de mirare când, în munții înalți europeni, vedem câte un nebun ce umblă cu bluză cu mânecă lungă chiar dacă afară e soare și sunt 40 de grade. La refugiu poate fi printre puținii fără insolație sau fără un bronz intens de culoarea unui vin roze.
De unde se achiziționează și cum?
În general se recomandă magazinele cu specific outdoor însă putem avea surprize să le găsim și în alte magazine. În România există magazine de profil însă consilierea face diferența. Produsul trebuie vândut în funcție de nevoile clientului nu pentru a ne scăpa de marfă. Dedicați-vă minim 20-25 de minute pentru a proba articolele vestimentare și pentru a discuta cu vânzătorul.
Calitatea produselor ce conțin lâna de merino este dată în primul rând de tipul de procesare și sursa lânei. Cele mai de succes companii la nivel mondial sunt cele care respectă cel mai mult clientul prin calitatea produsului oferit. Aceasta presupune utilizarea celei mai bune lâni de merino din cele mai puțin poluate zone ale lumii, procesarea corectă a acesteia, folosirea coloranților de cea mai bună calitate, versatilitatea produselor, designul acestora și nu ultimul rând consilierea clienților.
Ca o concluzie la acest subiect, lâna de merino pare înlocuiască din ce ce mult materialele sintetice, iar beneficiile sale sunt din ce în ce mai apreciate de o categorie tot mai mare de oameni, indiferent că sunt practicanți ai unei activități sportive, sau, pur simplu, apreciază confortul și beneficiile pe care acest material le oferă.
Avantaje
- greutate foarte redusă;
- spălare ușoară în mașină, la 30-40 grade, cu detergent special de lână cu un conținut foarte scăzut de chimicale comparativ cu detergenții normali;
- dimensiuni de împachetare și depozitare foarte mici;
- utilizarea timp îndelungat fără necesitatea spălării;
- confort termic de neegalat în toate condițiile climatice;
- material ANTIBACTERIAN;
- material ANTIALERGIC, în ciuda faptului că este lână. Asta nu înseamnă că nu există persoane care sunt alergice la lână.
Dezavantaje
- prețul care în cele mai multe cazuri ajunge să fie dublu;
- material sensibil la agățături și la abraziune;
- dacă aveți în gazdă molii ați face bine să le trimiteți în vecini. În general lâna pare să fie în meniul lor.
Alte informații utile
- articole vestimentare din lână de merino: lenjerie pentru toate anotimpurile și pentru toate activitățile. Bluze, pantaloni, jachete, căciuli, mănuși;
- valorile 105, 120, 150 etc. Înscrise pe etichetă reprezintă cantitatea de lână în grame pe metru pătrat de țesătură;
- nu se centrifughează după spălare. Nu se spală la temperaturi mai mari de 40 de grade. Există riscul ca apoi să fiți convinși că cineva vi-a înlocuit hainele cu altele cu câteva mărimi mai mici.
Scris de: Sorin Barboș/Absolut Explorer
sursa foto: Ortovox
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine