Util: ce trebuie să conțină trusa medicală

Dacă în articolul precedent am vorbit despre rucsac, începând cu acest articol vom vorbi despre ce trebuie să punem în el. Am să încep tot cu INFORMAREA. Putem minimaliza sau rezolva problemele care pot apărea în excursia noastră dacă avem la noi echipamentul necesar, dacă nu ne lipsește câte ceva, dacă nu uităm altceva…

Un element foarte important ce nu trebuie să lipsească din rucsacul nostru este trusa medicală.Pentru organizarea unei mici truse medicale există tot felul de gentuțe, există chiar truse medicale deja formate pe care le puteți achiziționa de la diferite magazine. Dacă nu aveți o gentuță dedicată, puteți folosi orice alt recipient textil sau plasticat care să ofere o minimă protecție medicației.

Primul lucru care ar trebui să se afle lângă trusa medicală este ASIGURAREA DE SĂNĂTATE. Este foarte important să aveți o asigurare specifică proiectului outdoor la care veți participa. Luați legătura cu un broker, explicați-i ce doriți să faceți și solicitați-i mai multe oferte. Sfatul meu este să o alegeți pe cea mai serioasă și să nu vă uitați la preț. O asigurare bună vă scutește de multe probleme neplăcute.

Acum urmează să vă spun despre conținutul trusei medicale, iar pentru a fi mai ușor de reținut l-am organizat în pachete:

PACHETUL I

În acest pachet intră un singur produs, foarte important – Folia de Supraviețuire.

PACHETUL II

Medicamentele și produsele medicale așa-zis personale. Mulți dintre noi au nevoie de o medicație specifică, uneori zilnică, alteori periodică, dar întotdeauna importantă pentru sănătate. Mulți suntem alergici la unele substanțe, unii dintre noi sunt imuni la unele medicamente. Este important să ne cunoaștem starea de sănătate și să știm ce medicație ni se potrivește cel mai bine. În acest pachet intră acele medicamente pe care le folosim întotdeauna când avem o durere de cap, când ne doare stomacul, pastilele împotriva alergiilor, vitaminele și mineralele pe care le luăm zilnic, dar și medicamentele prescrise de doctor pentru anumite afecțiuni. Tot în acest pachet ar trebui să introducem, dacă este cazul, insulina și anticoncepționalele.

PACHETUL III

În acest pachet intră medicamentele pe care le folosim pentru anumite afecțiuni apărute accidental. Aici intră medicația pentru gripă și răceală, pentru indigestii, diaree, constipație și alte afecțiuni ale stomacului și ale sistemului digestiv. Tot aici ar trebui să includem analgezicele, un antibiotic cu spectru larg (deși nu este recomandată folosirea antibioticelor fără rețetă, există unele destinații cu risc ridicat de infecții și este bine să le aveți în trusă).

PACHETUL IV

Aici introducem materialele medicale și medicamentele care ne ajută să depășim unele momente mai puțin plăcute, cum ar fi înțepăturile ale diverselor insecte, mușcăturile, zgârieturile, plăgile, entorsele ușoare, arsurile și diferite probleme ce pot apărea la nivelul pielii. Începem cu diverse tipuri de fașe, comprese sterile și plasturi. Recomand să avem în trusă fașe și plasturi de diferite dimensiuni și tipuri. Nu trebuie uitați plasturii special dedicați bășicilor ce pot apărea la nivelul picioarelor. Tot pentru bășici, recomand un gel special pe care să îl folosim preventiv pentru excursii mai lungi. A nu se folosi încălțăminte nouă (cu care piciorul nu este obișnuit). Pentru igienizarea plăgilor și dezinfectarea lor, este necesar să avem apă oxigenată și betadină soluție. Tot pentru dezinfectare putem pune în trusă betadină unguent. 

Fașa elastică ne poate ajuta în cazul unor leziuni la nivelul articulațiilor și tendoanelor. O introducem și pe ea în acest pachet. Dacă mai avem loc în trusă, putem să luăm o mică atelă. Dacă nu, în caz de nevoie, vom improviza cu ceea ce găsim în jurul nostru.

Acestea sunt recomandările mele în ceea ce privește minimul necesar din trusa medicală de călătorie. Nu uitați de Asigurarea de Sănătate și Călătorie (din punctul meu de vedere, este obligatorie în cazul celor care doresc să călătorească și să practice sporturi în natură) și nu uitați să vă faceți periodic analizele medicale.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *