Performanța se naște la sat – Toduț Mihai

“Performanța se naște la sat” – sună cam pompos, dar e un lucru pe care l-am observat în ultima vreme. Cu puțin imbold și copii de la sat, din comune și orașele mici de munte ajung să concureze și să aibă performanță în diferite sporturi – schi alpin, schi fond, alergare montană, orientare, alpinism, escaladă, echitație, înot, etc.

Nu doresc să vorbesc de motive sau de faptul că sistemul nu ajută acești copii. Sunt psihologi, sociologi care, cu siguranță, pot să prezinte speța mai bine…

Dar, când mă gândesc la copiii de la sat, la performanța sportivă, îmi vin în minte filmulețele în care copiii din sate montane parcurg kilometri întregi pe jos, în zăpadă sau noroi pentru a ajunge la școală. Dacă acest lucru nu generează o formă de anduranță….

Nu! Eu doresc să va prezint copii, adolescenți, adulți, care s-au născut, au trăit și au muncit în localități mici, iar de aici au putut să depășească cerințele practice a comunității și să exceleze în sport.

Încep cu cineva apropiat mie – Mișu – Mihai Toduț cu numele întreg. Acum două săptămâni a venit și mi-a spus că vrea să traverseze un braț al lacului Beliș-Fântânele, aproximativ 10 kilometri. De aici mi-a venit ideea unei serii de articole despre performanță și performeri din zona pură a satelor românești.

L-am cunoscut pe Mișu anul trecut când a fost recomandat de către un prieten bun, Adrian Crivii, pentru a intra aspirant în salvamont. Nu îmi spunea multe. Am cunoscut multe cazuri de adolescenți dn zonele montane care au dorit să între la noi în echipa și apoi, după ceva timp, au renunțat.

Dar Mișu parcă și-a găsit locul. A început să participe la stagiile de pregătire, a început să se intereseze de echipament, dar cel mai important a început să meargă pe munte din ce în ce mai des. A început să iasă din “bula” impusă involuntar de comunitatea din care face parte. Și-a găsit doi coechipieri, Emanuel Moca și Radu Botezan, și împreună au început să cutreiere munții din țară și din Europa. Într-un an, acești băieți au urcat pe cei mai înalți munți ai țării, au urcat în Europa pe Rostock-Eiger, Zugspitze, Glossglockner, Musala. Și pe viitor au planuri și mai înalte – Elbrus și poate ceva din Tian Shan.

Mișu locuiește la Beliș, o localitate montană din județul Cluj aflată la o altitudine de 1.100m, în apropierea lacului Beliș-Fântânele. Încă de mic, vara, după ce scapă de la muncile gospodăriei, era la lac. Cu prietenii, înotau, se jucau… De aici până la o traversare de 10 kilometri înot au fost câțiva ani.

Să înoți 10 kilometri în ape deschise nu e pentru oricine. Mulți sportivi buni nu se încumetă să facă o asemenea “nebunie”. Așa i-au spus și cei din sat: “Mă, tu ești bolund”.

Dar el a făcut-o! Acum două săptămâni, susținut de un prieten din barcă (așa de siguranță), a reușit traversarea brațului mic al lacului în mai puțin de patru ore.

Mișu a început să și alerge, tot de cam un an… tot bolund. În weekend a ocupat locul trei la categoria lui de vârstă și opt la general la primul concurs la care a participat: Smida Trail Run. După cum spuneam, acestor tineri le trebuie puțin imbold și hopa campionii.

Mihai Toduț are 24 de ani, are mult de concurat și performat dar și mult de recuperat. Ca el sunt mulți. Haideți să îi cunoștem și să îi ajutăm să se dezvolte.

Dacă știți povești asemănătoare, vă rugăm să ne scrieți și noi vom încerca să îi facem cunoscuți publicului nostru (Facebook / e-mail: office@ski-outdoor.ro)

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine