Skateboarding: Patric Iluț, pregătit pentru campionatul mondial

Patric Iluț sau The Flying Boy după cum îl știm, se pregătește intens de campionatul mondial de skateboarding. Anul trecut, la doar 10 ani, a devenit vicecampion mondial și vrea să revină pe podium și anul acesta. Chiar dacă evenimentele sportive stau sub semnul întrebării din cauza pandemiei de COVID 19, datele pentru circuitul oficial World Rookie Tour au fost stabilite.

Calendar World Rookie Tour Skateboard 2020

  • Bring da Truckaz Rookie Fest – Chemnitz, Germania (5-6 septembrie 2020)
  • Sk8 Academy World Rookie Fest – Winterthur, Elveția (19 septembrie 2020)
  • Prague Rookie Fest – Mystic Skate Park – Praga, Cehia (1-2 octombrie 2020)
  • Modena Rookie Fest – Modena, Italia (30 octombrie – 2 noiembrie 2020)
  • World Rookie Skateboard Finals – Skatehalle – Innsbruck, Austria (13-15 noiembrie 2020)

Bianca Șomlea: Cum a fost anul acesta pentru tine, Patric? Cât de mult ai reușit să te antrenezi și în ce condiții?

Patric Iluț: Anul acesta a fost cam greu din cauza situației cu COVID – 19, multe competiții s-au anulat. Totuși până în martie am reușit să particip la mai multe competiții FIS, unde am obținut rezultate foarte bune, clasându-mă pe podium de fiecare dată :

 – locul 2 FIS Snowboardcross, Slovacia, ianuarie;

 – locul 2 FIS Snowboard Slalom, Slovacia, ianuarie;

 – locul 1 și campion național la slopestyle, FREESTYLE OPEN, România, ianuarie;

 – locul 3 FIS SBX SLOVAK CUP, snowboardcross, februarie;

 – locul 2 FIS SLALOM SLOVAK CUP, februarie;

 – locul 1 și campion al Slovaciei, slopestyle, martie;

– locul 1 și campion al Slovaciei, Big Air, martie.

După această dată, s-au anulat toate competițiile, fiind aproape imbosibil să mă antrenez. Totuși, tatăl meu împreună cu câțiva prieteni mi-a construit un miniramp în mica noastră curte, unde am reușit să mă antrenez pt skateboarding, stând acasă.

Bianca Șomlea: Care sunt punctele tale forte la skateboard și ce vrei să îmbunătățești?

Patric Iluț: În skateboarding cred că excelez în sărituri foarte înalte, rotații dificile (pe care puțini le fac), viteză și stil.

Ca rider profesionist trebuie tot timpul să evoluezi, să vrei tot mai mult de la ține, pentru a putea rămâne competitiv. În niciun sport extrem nu cred că poți să jungi la perfecțiune. Tot timpul apar provocări noi, la care trebuie să fii pregătit. Acest lucru se poate doar prin “push”, prin antrenament mult, îmbunătățirea continuă a stilului și trecerea la next level de trick-uri.

Bianca Șomlea: Tu ai fost direct calificat la campionatele mondiale. Ce probe se organizează anul acesta și la care vei merge?

Patric Iluț: Da, sunt calificat la campionatul mondial de skateboarding sub 18 ani, adică World Rookie Tour 2020, prin prisma faptului că am câștigat o medalie de argint la etapa din Les Deux Alpes, Franța.

Anul acesta se țin doar 4 etape, la disciplina Street. Datorită situației legate de COVID 19, sper să pot ajunge la măcar 2 din aceste etape și, bineînțeles, să mă calific la Finala Campionatului Mondial, ce va avea loc în 24-25 noiembrie în Innsbruck, Austria.

Bianca Șomlea: Cam care este concurența anul acesta, unde crezi că te poziționezi și care este cea mai importantă probă pentru tine?

Patric Iluț: Teoretic la groms (categoria unde particip eu, adică sub 15 ani) sunt înregistrați 950 de rideri. Nu știu câți vor participa la diferitele etape, dată fiind situația mondială. Cel mai important este să obțin minim un podium, lucru care mă califică automat în finala mare de la Innsbruck.

Bianca Șomlea: Care este mecanismul? Câte probe trebuie să câștigați și care este miza anul acesta pentru voi?

Patric Iluț: Primii 3 clasați din cele 4 etape se califică automat în finală din Austria. Asta este și targetul meu.

Bianca Șomlea: Cât de sigure sunt datele stabilite pentru etapele campionatului mondial și ce dificultăți ridică incertitudinile din acest an?

Patric Iluț: Datele sunt în acest moment 100% sigure, dar bineînțeles că se pot modifica oricând, dată fiind situația. Deocamdată noi, ca români, avem restricții  în toate țările unde se țin etapele, deci așteptăm și vedem…

Bianca Șomlea: Care sunt provocările pentru un sportiv care face performanță în skateboard în România?

Patric Iluț: Este foarte greu de făcut performanță, mai ales în sporturile pe care le practic. La skateboarding, de exemplu, nu există nicio structura organizațională oficială, nici campionat național, nici federație de skateboarding. Toate deplasările le suportă familia mea, atât la skateboarding cât și la snowboarding.

Bianca Șomlea: Care sunt planurile pentru sezonul de iarnă, la snowboard?

Patric Iluț: Vreau să închei cu podium clasamentul FIS (campionatul mondial de snowboarding) la 4 discipline: slopestyle, snowboardcross, slalom și bigair.

Interviu realizat de Bianca Șomlea