A treia săptămână TMF 2020: ateliere de escaladă și drumeții

Un nou weekend cu Transylvania Mountain Festival (TMF), plin de activități outdoor. În 7-8 noiembrie vor fi organizate, în Cheile Turzii, ateliere pentru pasionații de escaladă începători sau experimentați. Pentru cei care au mai puțină experiență în sporturile montane, dar vor să se bucure de priveliștile minunate de toamnă, sunt pregătite drumeții alături de ghizii de la CAR Cluj.

Tehnici de bază de asigurare în teren abrupt și pe verticală

7 noiembrie (9:00- 16:00)

Atelierul de tehnici de bază, de asigurare în teren abrupt și pe verticală este adresat celor care își doresc să treaca de la drumeție montană la trasee mai tehnice, și anume: creste expuse, văi de abrupt, canioane uscate, sau doresc să fie capabili să asigure copii pe trasee turistice ușor expuse, echipate cu lanțuri.

Ce se va parcurge în cadrul acestui atelier:

– legarea în coardă;
– consolidarea a două amaraje și autoasigurarea;
– rapelul cu autoasigurare.

Echipament personal recomandat:

– cască + ham;
– dispozitiv de asigurare / rapel pentru coardă dublă
– 3 carabiniere cu siguranță;
– 1.5 m cordelină de 6 mm;
– 2.5 m coardă dinamică de 9 mm sau anou de chingă de aproximativ 80 sau 120 cm.

Acest atelier va fi organizat în Cheile Turzii și este totodată și o initiere spre cățărare. El va fi ținut de instructorul Marius Florea, salvator montan și salvaspeolog. Maxim 6 persoane pot participa la această activitate. Taxa este de 150 de lei/persoană, iar înscrierile se fac aici.

Drumeție de inițiere alături de CAR Cluj (Tarnița – Piatra lui Lucaci)

7 noiembrie (8:30 – 16:30 pm)

Transylvania Mountain Festival împreună cu Clubul Alpin Român  Filiala Cluj îi invite pe pasionații de outdoor într-o drumeție de inițiere și explorare a împrejurimilor Clujului. Va fi parcurs un traseu ușor spre mediu, ce pornește de la Barajul Tarnița către Piatra lui Lucaci, punct de belvedere.

Tura se adresează familiilor care nu au mai fost pe munte sau merg foarte rar și nu au obișnuința drumeției. Scopul este acela de a ajuta cât mai multe persoane să facă cunoștință cu frumusețea muntelui și cu efortul și satisfacția unei ture într-un peisaj de excepție. Înscrierile se fac aici.

Tură cu CAR Cluj pe Muntele Mare (Apuseni)

8 noiembrie (09:30-15:30)

CAR Cluj organizează duminică o drumeție de aproximativ 6 ore care începe cu un urcuș către culmea Grindeu-Vârtopeni, de unde se pot admira priveliști către platoul Muntelui Mare, vârfuri și culmi adiacente. Bucla se va închide pe văi sălbatice, specifice zonelor mai puțin umblate din Apuseni. Tura este deschisă oricărei persoane cu puțină experiență montană. Copiii de peste 9-10 ani pot însoți grupul dacă au o condiție fizică și experiență adecvată în drumeții.

La drumeție pot participa maxim 10 participanți, iar înscrierile se fac aici.

Manevre tehnice în escaladă și trasee clasice (multipitch)

8 noiembrie (10:00-16.00)

Duminică, pasionații de ascaladă pot continua atelierul din Cheile Turzii cu o recapitulare a manevrelor tehnice în escaladă și trasee clasice (multipitch), prezentate, explicate și exersate alături de Marius Florea.

Acest atelier tehnic se adresează celor care practică deja escalada sportivă sau urcă trasee de mai multe lungimi de coardă și doresc să-și consolideze și să înțeleagă partea fizică din spatele tehnicilor folosite în aceste sporturi.

Agenda zilei:

– nodul 8;
– dezechiparea unei rute de escaladă;
– factorul de cădere – analogie cu parcurgerea traseelor de Via Ferrata fără echipament dedicat;
– repartitoare de forșă (regrupări) în 2 și 3 puncte;
– manevre în regrupare – riscul căderii de factor 2, soluții.

Taxa de participare este tot de 150 de lei/persoană, iar înscrierile se pot face aici.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *