Aventură în Harghita: Suspendați pe verticală – Via ferrata Wild Ferenc

Am fost foarte bucuros când au început să fie amenajate trasee de via ferrata și în România. Deși, recunosc, nu sunt un împătimit al escaladei și al alpinismului. Totuși, traseele de via ferrata mi-au intrat iremediabil la inimă în excursiile din Alpii Dolomiți din Italia, unde sunt amenajate sute de astfel de trasee, de la foarte ușoare până la foarte dificile, așa că, pot spune că știu cu ce se mănâncă.

După ce, în ultimii ani am avut ocazia să face astfel de trasee în Apuseni  sau Cheile Turzii, în aceasta vară am acceptat cu bucurie invitația celor de la Visit Harghita de a explora pitorescul zonelor turistice din județul Harghita.  Așa că, iată-ne gata să dăm piept cu abruptul vertical de stâncă al masivului Suhardul Mic, unde a fost amenajată în anul 2016 via ferrata Wild Ferenc. Traseul  este denumit astfel după fostul pionier al alpinismului transilvănean, alpinistul Wild Ferenc, fondatorul echipei salvamont, autorul singurului topo al Cheilor Bicazului.  

Într-o după-amiază frumoasă de septembrie, numai bună de cățărat, ajungem echipați corespunzător, la baza peretelui de stâncă, însoțiți de ghidul nostru Simon Laszlo. După un scurt instructaj, suntem gata să atacăm peretele alb de calcar pe care îl vom urca azi. Traseul este foarte vertical, așa că e bine ca înainte de a-l parcurge să vă asigurați că nu suferiți de rău de înălțime. 

Începem ascensiunea, folosindu-ne de pitoanele și scărițele amenajate pe stâncă și de cablul de siguranță pe care ne prindem obligatoriu lonjele cu carabiniere. Odată cu urcarea ni se deschide o panoramă spectaculoasă asupra stațiunii și a Lacului Roșu. Vremea este perfectă pentru ascensiune. E soare, e cald e plăcut iar vântul adie doar cât să ne dea o senzație plăcută. 

Urcăm într-un ritm bun iar din loc în loc profităm de zonele mai puțin expuse unde ne odihnim și facem fotografii. După vreo jumătate de oră de la intrarea în traseu ajungem la podul suspendat care face legătura aeriană între doi pereți de stâncă. Aici descoperim o casetă metalică prinsă în perete, în care se află un jurnal unde ne lăsăm impresiile. Și chiar suntem impresionați de traseu, de priveliște și de frumusețea zonei.

Urmează încă o urcare vertical și iată-ne sus pe Suhardul Mic, la altitudinea de 1345 de metri, deasupra stațiunii. Ajungem exact la țanc pentru a admira apusul de soare care învăluie în lumina caldă de septembrie vârfurile din împrejurimi. Ne întoarcem la punctual de plecare pe poteca marcată care coboară prin stânga Suhardului Mic șerpuind prin pădure.

Via ferrata Wild Ferenc

  • Acces gratuit 
  • Lungime 200 m (1 traseu) 
  • Diferență de nivel 173 m 
  • Dificultate C/D 
  • Durata potecă acces: 20 min 
  • Durata via ferrata: 50 min+ 
  • Durată retragere: 30 min 
  • Timp total: 2 ore+ 
  • Vârsta minimă: 14 ani

Text și foto: Dan Izvoreanu